Region Stockholm ökar antalet vaccinmottagningar med nio nya och är nu uppe i totalt 30 mottagningar och två vaccinbussar som vaccinerar mot covid-19. Detta förutom vårdcentralerna och vissa akutsjukhus.

En de nya mottagningarna är Centrumkyrkan på Farstaplan, där den som bokat tid ska kunna få sin spruta från och med i morgon onsdag.

– Svea vaccin tog kontakt med oss under våren för att höra om vi hade plats. Vi hjälpte även vårdcentralen i Farsta i våra lokaler under fas 3. Men nu blir det ju betydligt fler som ska vaccinera sig, säger Birgitta Johnson, lokalbokningsansvarig i Centrumkyrkan.

Spruta i kaféet

Själva vaccinationerna kommer att ske i kyrkans kafélokal. De som fått sprutan får därefter vänta i kyrkorummet den obligatoriska kvarten.

Vaccinationerna i kyrkan kommer att pågå åtminstone till slutet av augusti, med möjlig förlängning under hösten. Men på söndagarna ges inga sprutor – då är det gudstjänst som gäller.

Hur känns det att ni kan vara med och bidra i kampen mot covid?

– Det känns väldigt bra och viktigt att vi får en roll i samhället – och samtidigt kan vi visa upp kyrkan. Det är många som kanske bara gått förbi.

Fler på gång

De andra nyöppnade mottagningarna är utspridda i länet, från Hötorget till Södertälje och Vallentuna.

– Men vi stannar inte där. Fler enheter, både mobila och stationära, kommer att öppna kommande veckor, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg på regionens webb.

I början av vecka 23 hade drygt 86 procent av gruppen 65-plus blivit vaccinerade med minst en dos, och 45 procent av alla över 18 år.

Tid för vaccination måste förbokas. Information om hur du bokar hittar du här.