Nyöppning. Nu får Farstaborna närmare till vaccinet. Foto: Wikimedia/Holger Ellgaard

Nu kan du vaccinera dig i Centrumkyrkan

Centrumkyrkan i Farsta centrum är en av de nya vaccinmottagningar som Region Stockholm öppnar i veckan.

  • Publicerad 14:28, 8 jun 2021

Det känns väldigt bra och viktigt att vi får en roll i samhället

Region Stockholm ökar antalet vaccinmottagningar med nio nya och är nu uppe i totalt 30 mottagningar och två vaccinbussar som vaccinerar mot covid-19. Detta förutom vårdcentralerna och vissa akutsjukhus.

En de nya mottagningarna är Centrumkyrkan på Farstaplan, där den som bokat tid ska kunna få sin spruta från och med i morgon onsdag.

– Svea vaccin tog kontakt med oss under våren för att höra om vi hade plats. Vi hjälpte även vårdcentralen i Farsta i våra lokaler under fas 3. Men nu blir det ju betydligt fler som ska vaccinera sig, säger Birgitta Johnson, lokalbokningsansvarig i Centrumkyrkan.

Spruta i kaféet

Själva vaccinationerna kommer att ske i kyrkans kafélokal. De som fått sprutan får därefter vänta i kyrkorummet den obligatoriska kvarten.

Vaccinationerna i kyrkan kommer att pågå åtminstone till slutet av augusti, med möjlig förlängning under hösten. Men på söndagarna ges inga sprutor – då är det gudstjänst som gäller.

Hur känns det att ni kan vara med och bidra i kampen mot covid?

– Det känns väldigt bra och viktigt att vi får en roll i samhället – och samtidigt kan vi visa upp kyrkan. Det är många som kanske bara gått förbi.

Fler på gång

De andra nyöppnade mottagningarna är utspridda i länet, från Hötorget till Södertälje och Vallentuna.

– Men vi stannar inte där. Fler enheter, både mobila och stationära, kommer att öppna kommande veckor, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg på regionens webb.

I början av vecka 23 hade drygt 86 procent av gruppen 65-plus blivit vaccinerade med minst en dos, och 45 procent av alla över 18 år.

Tid för vaccination måste förbokas. Information om hur du bokar hittar du här.

30 mottagningar

Vaccinmottagningarna är fördelade från Hallstavik i regionens nordöstra hörn till Södertälje i dess västra. Så här ser fördelningen ut:

Stockholms innerstad: 7

Stockholm söderort: 3

Stockholm västerort: 2

Norra kranskommunerna: 12

Södra kranskommunerna: 7

Visa merVisa mindre