Vaccination. Allt är klart för att starta vaccinering mot covid-19 i Åkersberga kyrka. Foto: Mostphotos/Gustav Soler

Nu kan du vaccinera dig i Åkersberga kyrka

I morgon, onsdag 2 juni klockan 9.00, startar massvaccineringen mot covid-19 i Åkersberga kyrka. Minst 2500 ska vaccineras i veckan. Nu kan Mitt i visa hur kyrkan gjorts om för att klara uppdraget.

  • Publicerad 17:51, 1 jun 2021

Vi kommer ha öppet för alla målgrupper som Region Stockholm beslutar om

– Vi kommer ha öppet för alla målgrupper som Region Stockholm beslutar om, säger Gustav Soler på vårdbolaget Prosalus, som på uppdrag av Region Stockholm kommer driva vaccinationscentralen.

Tanken är att centralen ska ha öppet varje dag klockan 9–20 och hinna vaccinera minst 2500 besökare i veckan.

Förberett: Skyltar visar hur besökare ska gå, så att vaccineringen ska gå så säkert och smidigt som möjligt. Foto: Gustav Soler

Viktigt att boka i förväg

Men före besöket måste du ha bokat tid, via appen Alltid öppet eller på telefon 1177. Och för att kunna boka måste du tillhöra rätt åldersgrupp.

– Drop-in får inte förekomma. Det är man tydlig med från regionen. Man ska inte få vaccin bara för att man har vassa armbågar, säger Gustav Soler.

Vaccinationscentral. Svenska kyrkan ställer upp med lokalen. Hyran är låg och kommer gå till välgörande ändamål. Foto: Gustav Soler

Sedan 21 maj gäller att alla personer födda 1976 eller tidigare kan boka spruta. Det väntas ändras framöver så att även yngre personer kommer att kunna boka.

Måste man bo i Österåker för att få vaccin hos er i Åkersberga?

– Nej, det behöver man inte.

Gustav Soler, som har erfarenhet från att driva vaccinationscentral i Norrtälje kommun, räknar med att kunna ge minst 2500 vaccindoser i veckan i Åkersberga.

Vaccin. Specialistläkaren Gustav Soler driver Norrtäljebolaget Prosalus som fått uppdraget av Region Stockholm att massvaccinera i Åkersberga. Foto: Patricia Thern

I veckan blev det också klart med ännu en vaccinationscentral, i Vallentuna. Även den kommer att drivas av vårdbolaget Prosalus – i Ormstaskolans gymnastiksal. Centralen i Vallentuna öppnar den 9 juni.

Snart kan du vaccinera dig mot covid-19 i Åkersberga

Även i Vaxholm kommer Prosalus bedriva massvaccinering, men då i mer punktvisa och större insatser.

Vaccinationscentralen i Åkersberga kyrka kommer att vara öppen hela sommaren, till och med augusti, eller längre om det skulle behövas.

Så kommer det att gå till

Vaccinationscentralen i Åkersberga kommer att bedrivas i Åkersberga kyrka, Bergavägen 13.

Även den som bor i annan kommun får komma till vaccinationscentralen.

Centralen tar emot tillåtna åldersgrupper i fas 4 och de i fas 2 och 3 som ännu inte fått tid för vaccination.

Bokar gör man antingen genom appen Alltid öppet eller genom att ringa 1177 och ta knappval 4. Drop in-besök är inte möjliga.

Vilket vaccin det blir får man inte veta förrän sprutan är framme. Regionen vill förhindra att patienter av- och ombokar för att kunna välja leverantör.

Visa merVisa mindre