Fotografi från utställningen. Nuvarande Häradsvägen i Barkarby Foto: Okänd

Nu kan du träffa dina barndomsvänner i Järfälla

Träffa utflyttade Järfällabor och gamla vänner, dela minnen om Järfälla och fika tillsammans med andra i området. Det kan du göra på årets hemvändardag. – Vi vill att det ska vara samma känsla som på annandag jul när familjer går ner på stan för att träffa varandra, säger Marc Davin.

  • Publicerad 14:56, 13 sep 2018

Hemvändardagar innebär folkfest i många städer och byar i Sverige. Och nu är det Järfällas tur. Lördag den 22 september är det hemvändardag i Järfälla. Det är Järfälla kultur som anordnar dagen i samband med den pågående utställningen ”Bilder härifrån” i Jakobsberg konsthall.

– Det är en mötesplats för alla som tycker om Järfälla. Det är gratis och öppet för alla så vi hoppas såklart på att det kommer mycket folk, säger Marc Davin, projektledare på Järfälla kultur.

Under dagen kommer bland annat journalisten Per Wirtén att hålla föredrag om hur förorten och den moderna staden har växt fram. För den som vill kan man berätta sina minnen från Järfälla framför en videokamera. Det kommer även hållas tipspromenad och göras collage.

– Vi är väldigt intresserade av att få in bilder på Järfälla från folk. Om man tar med sig en bild så drar vi en kopia så att vi kan göra ett collage, säger Marc Davin.

Bilder från förr

Fotoutställningen har pågått sedan den 1 september. Bilder från kommunens bildarkiv visas tillsammans med nytagna bilder på området. Bilderna från arkivet är tagna mellan år 1900 och 1930.

– Det finns så mycket bilder i arkivet att vi begränsat till de första 30 åren av Järfällas historia. En tid när det gick från bondesamhälle till förort och mark styckades upp för att bygga fabriker och villor. Utställningen är lite som att förflyttas i tid, säger Marc Davin.

Fakta

Datum och tider

Lördagen den 22 september klockan 11-15

11.00 Hemvändardagen öppnar
11.15 Berätta järfällaminnen framför videokamera.
12.00 Visning i Jakobsbergs konsthall av fotoutställningen ”Bilder härifrån” (15 minuter).
13.00 Journalisten Per Wirtén berättar om hur förorten och den moderna staden har växt fram.
14.00 Berätta järfällaminnen framför videokamera.
14.30 Visning i Jakobsbergs konsthall av fotoutställningen ”Bilder härifrån” (15 minuter).

Visa merVisa mindre