1955. Den sista värden för huset var pizzerian Fantasia som flyttade ut i början på det här året. Foto: Järnvägsmuseet/Okänd fotograf

Nu kan du ta över Enebybergs stationshus

Det anrika stationshuset i Enebyberg måste rivas eller flyttas när korsningen ska byggas om.

  • Publicerad 11:30, 23 nov 2020

I samband med att korsningen vid Enebybergs station ska byggas om måste det anrika stationshuset flyttas eller rivas.

Nu meddelar SL att någon gärna får ta över det, men att man får stå för kostnaden för att flytta huset.

– Om det skulle dyka upp någon som vill ha det och betalar för den flytten är det ingenting vi sätter oss emot, säger Elin Elmer, projektkommunikatör på SLL.

Sedan en tid tillbaka har man planerat för en ombyggnation av korsningen vid Roslagsbanans station i Enebyberg. En plankorsning med tunnel ska göra platsen mer trafiksäker.

I slutet på nästa år väntas ombyggnationen komma igång, då stationshusets öde kan förseglas om det inte får en ny plats.

Enebybergsbon Anders Fridell, ledamot i Enebybergs Gårds Förening, tycker det är synd om byggnaden måste rivas.

– Vi ser tyvärr inga realistiska möjligheter att göra något åt det från föreningens sida, säger han och tillägger:

– Det är alltid tråkigt när landmärken försvinner, men det går så klart inte att bevara allting. Det vore kul om det kunde leva vidare någonstans.

Plan- och exploateringschef, David Grind, på Danderyds kommun meddelar att kommunen inte har något intresse att ta över stationshuset.

– Det finns ett kulturhistoriskt värde, men vi har inte sett en lösning för att behålla huset. Problemet är att det måste finnas en mark för byggnaden. Om det ska uppföras så måste det finnas bygglov med stöd i detaljplanen, säger han till Mitt i Danderyd.

99 år gammalt

Stationshuset byggdes 1921 med väntsal, tidningskiosk och bagagerum. 1946 flyttades det till östra delen av spåret, där det står idag, och byggdes senare på 80-talet om till ett gatukök.

Byggnaden är 61 kvm och består av ett rum för servering och ett par mindre rum för kök och lager.

Källa: SL

Visa merVisa mindre