Snö. Under helgen har de varit hårt jobb för i medlemmarna Täby konstsnöspår. Nu håller alla tummarna för att ett spår blir klart till nästa helg. Foto: Jonas Persson

Nu kan du snart åka skidor på konstsnöspåret

Täby konstsnöspår sprutade ut snö från alla tio kanoner i helgen som var. Nu hoppas de på minusgrader och lite tur för att kunna öppna snart.

  • Publicerad 14:09, 12 jan 2021

Vi märker att det finns ett stort intresse för att komma ut och röra på

Snön har kommit till Norrort vilket var ett glädjande besked för Täby konstsnöspår i Arninge. De har sprutat hela helgen och har snart byggt upp två stora snöhögar.

– Med ordentligt tur så kan vi öppna nästa helg. Det behöver bli så kallt som prognosen visar för att det ska bli några spår, säger Johan Högberg ordförande för Täby konstsnöspår

Planen nu är att det först kommer att bli ett lite mindre spår. Men förhoppningen är den samma som varje år: ett tre kilometersspår med två slingor.

Det värsta som skulle kunde hända när spåret väl är på plats är att det blir regn eller hård vind.

– Om vi har fått till ett spår så är snöbädden ganska tjock och klarar plusgrader. Men hård vind eller regn under en lång en period skulle dock slita mycket på spåret.

Stort intresse innan öppning

Föreningen upplever ett stort intresse hos åkarna i år. Vilket även går att se på föreningens Facebooksida, där flera Täbybor skriver hejarop.

– Normalt sett har vi en stor andel som tränar till Vasaloppet men tävlingen kommer inte bli av i år. Trots det märker vi ändå att det finns ett stort intresse för att komma ut och röra på, vi har ett väldigt bra bokningsläge, säger han.

I år kommer klubben även uppmana alla åkare till att hålla distans till varandra. De har bland annat stängt av sin klubbstuga för att ingen ska samlas inomhus och separerat starten och målet på banan.

Johan Högberg tror också att åkarna kommer att komma mer utspritt under hela veckan på grund av att fler jobbar hemma.

– Jag tror att spåret kommer utnyttjas mer jämt under alla dagar på veckan, säger han.

Vad tänker du kring att öppna under en pågående pandemin?

– Vi är beredda på att vi kommer få en del frågor men vi har en bra plan för hur vi ska göra när folk besöker spåret, sen kommer det vara tydligt hur man ska bete sig när man är på platsen, säger Johan Högberg.