Måns Dohns testar skateboardrampen som han har varit med och tagit fram. Foto: Sacharias Källdén

Nu kan du skejta i Vinterviken – tack vare Måns

Lagom till våren har Vinterviken fått en skateboardramp. Gröndalsbon Måns Dohns har varit med från ax till limpa. "Jag kommer att hänga här mycket i sommar", säger han.

  • Publicerad 06:40, 1 apr 2021

Även en liten ramp kan ge mycket att åka på.

Det är vår i luften när Mitt i träffar Gröndalsbon Måns Dohns vid den nya skateboardrampen under Essingeleden.

Självklart har han sin bräda med sig och åker några snabba vändor. Det känns härligt, tycker han.

– En sådan här miniramp är det ultimata när man inte har så stor yta att bygga på. Även en liten ramp kan ge mycket att åka på, säger han.

Just den här rampen har han extra känsla för. Det var på han som tog initiativet till den, sedan han flyttat från Telefonplan till Gröndal för ett par år sedan.

– När jag bodde vid Telefonplan åkte jag mycket på minirampen där. I Gröndal saknade jag något liknande och hörde av mig till stadsdelsförvaltningen om att bygga en ramp i Sannadalsparken. De var positiva, men föreslog den här platsen i Vinterviken i stället. Jag tyckte att det var en fantastiskt bra idé, berättar Måns Dohns.

Måns Dohns blev glatt överraskad över hur väl hans förslag om en skateboardramp togs emot. Nu är den klar, efter ett tätt samarbete med stadsdelsförvaltningen och företaget som byggde. Foto: Sacharias Källdén

Ramp för alla

Trärampen står bara ett par hundra meter bakom Blommensbergsskolan, på en asfalterad yta vid parkeringen. Den är tolv meter lång, tio meter bred och har två olika höjder – en som passar nybörjare och en som är roligare för vana skateboardåkare.

– Själv är jag en medelavancerad åkare, skulle jag säga. Jag började åka för fem år sedan, när en kompis föreslog att jag skulle börja. Sedan dess är jag hooked. Jag gillar att stämma träff med andra – att åka ihop och utvecklas tillsammans, säger Måns Dohns.

Kostade 500 000 kr

Företaget som ritade rampen gjorde det i samarbete med Måns Dohns, som också har följt bygget. 500 000 kronor kostade den att bygga, pengar som kommer från Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning. Där hoppas man att rampen blir lika populär som den vid Telefonplan, som byggdes efter ett förslag av 15-åriga Alice Tande.

Rampen vid Vinterviken är dubbelt så stor. Vid Mitti: s besök är den ännu inte officiellt öppnad, men lockar redan unga åkare. Fler lär de bli – och Måns Dohns kommer förstås att vara en av dem.

– Jag brukar åka runt till olika ramper i Stockholm men det är jättebra att ha en ramp på nära håll. Jag kommer definitivt att hänga här mycket i sommar, säger han

Måns Dohns. Foto: Sacharias Källdén

Det här är Måns Dohns

Ålder: 28 år.

Bor: Gröndal.

Familj: Sambon Siri.

Yrke: Jobbar med marknadsföring på Peak performance.

Aktuell: Fick idén till och var med och arbetade fram den nya skateboardrampen i Vinterviken, under Essingeleden.

Visa merVisa mindre