På söndag den 5 september är det folkomröstning i Värmdö. Den handlar om förskolor och skolor i Värmdö kommun, och om ö-skolornas framtid.    

Det hela är resultatet av en protest mot förslagen om att lägga ned och slå ihop fem förskolor, lägga ned Munkmoraskolan och flytta årskurs 6-9 på ö-skolorna till fastlandet, som kommunen presenterade i höstas. En grupp föräldrar lyckades då få ihop tillräckligt många namnunderskrifter för att kräva en folkomröstning i frågan. Där är vi nu.

"Allt är redan beslutat"

Problemet är bara att sedan dess har flera beslut redan fattats, som rör det här. Detta trots att flera partier krävde att man bör invänta resultatet av folkomröstningen innan besluten tas. Men det höll inte den styrande majoriteten med om.

Vad finns det kvar för Värmdöborna att ta ställning till?

– Allt är redan beslutat och Munkmora liksom högstadiet på öarna blir kvar som tidigare. Det enda som går att dra tillbaka är renovering av förskolor vilket jag hoppas att ingen vill, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Kan det bli så att något eller några av besluten rivs upp?

– Frågan som ställs i valsedlarna är inaktuell då den formulerats hösten 2020 i samband med att första förslagen om förändring kom till. Sedan dess har flera förslag ändrats och beslutats, några uteblivit och några har inte fått gehör i kommunfullmäktige. Utifrån detta har jag svårt att tro att något parti vill riva upp beslutet om att renovera lokalerna.

"Sen och dålig info"

I onsdags förra veckan drog förtidsröstningen i gång och Mitt i besökte Gustavsbergsteatern, som fungerar som vallokal. När det var en halvtimme kvar till stängning hade 19 personer varit och röstat.

– Jag tycker att man ska utnyttja sin rätt att tycka till i den här frågan, nu när det faktiskt ordnas en folkomröstning. För att visa sitt engagemang, säger valarbetaren Werner Rückert.

– Det är en viktig fråga, det handlar om barnens framtid här i Värmdö. Jag tycker att man ska behålla alla förskolor och skolor, även ute i skärgården, så jag röstade ja, säger Kerstin Andersson som var och förtidsröstade i onsdags.

Men enligt oppositionen är det få som känner till folkomröstningen, eller vad den handlar om. Socialdemokraterna har därför startat en egen kampanj, och en hemsida där de informerar om valet. Syftet är att öka valdeltagandet.

– Kommunens information om folkomröstningen är både otillräcklig och för sen. När de väl kommunicerar framgår det knappt att folkomröstningen handlar om skolan. Via varmdorostar.se kan Värmdöborna få den sakliga information som behövs, säger Carl Kangas (S), oppositionsråd i Värmdö.

Deshira Flankör håller inte med S, utan menar att deras kampanj bygger på felaktiga påståenden.

https://www.mitti.se/nyheter/det-blir-folkomrostning-om-skolor-och-forskolor-i-varmdo/repudo!JJlYSKRfFCPwfSeIDxHrg/