Mobila ordningsvakter rullar runt mellan olika områden. Bevakningsföretaget Nokas byter namn till Avarn. Foto: Daniel Díaz

Nu kan du ringa mobila väktare i Väsby

Nu kan Väsbybor kalla på mobila väktare i otrygga situationer. Tjänsten är en del av kommunens pågående trygghetssatsning.

  • Publicerad 10:02, 11 dec 2019

Från och med nu kan man ringa mobila väktare mellan 18-02, alla dagar i veckan, ifall man befinner sig i en situation man upplever som otrygg eller som kan leda till bråk.

– Väktare har vi haft länge i kommunen. Det vi lägger till är att medborgarna kan ringa och eventuellt få ut väktare till en plats. Vi inrättar tjänsten för att medborgare uttryckt att man känner sig otrygga, säger Emma Rauf-Otworowski, samordnare vid kommunledningskontoret.

Rör sig över hela Väsby

Enligt trygghetsundersökningar är det framför allt i området kring stationen som Väsbyborna känner sig otrygga.

Men Emma Rauf-Otworowski menar att de två mobila väktarna som kan påkallas från hela Väsby kan ge kommunen och polisen en tydligare bild över var folk känner sig otrygga och varför.

Kommunens ledningssamordnare Emma Rauf-Otworowski tillsammans med Väsbys kommunpolis Daniel Wilhelmson under polisens medborgardialog i Runby i våras. Foto: Emil Salmaso

Var man känner sig otrygg är individuellt och därför gäller denna service i hela kommunen. Samtalsstatistiken som visar vad Väsbyborna ringer om bidrar till den gemensamma lägesbilden av hur det ser ut i kommunen.

Ring väktare eller polis

Det är öppet för vem som helst att ringa till de mobila väktarna. Larmnumret går till säkerhetsföretaget Nokas (som byter namn till Avarn nästa år) larmcentral, som bedömer situationen och bestämmer ifall man ska skicka väktare eller hänvisa vidare till polis eller annan instans.

Vid pågående brott eller nödsituationer understryker kommunen att man alltid ska ringa 112.

– Upplands Väsby ska vara en trygg kommun att leva och verka i. Med mobila väktare som allmänheten kan ringa till vill vi öka säkerheten och tryggheten i hela kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) i ett pressmeddelande.

Trygghet

Ring de mobila väktarna:

Telefonnumret till de mobila väktarna: 08-590 974 00

Väktarna är i tjänst klockan 18-02 varje dag.

Larmcentralen hos bevakningsbolaget Nokas bedömer ärendet och skickar antingen väktare eller hävisar till polis eller annan aktör.

Vid pågående brott eller i nödsituation ring 112.

 

Visa merVisa mindre