Gröna fingrar. Miranda Uribe Höjeberg och Anna Jonsson vill locka odlingssugna Skärholmsbor. Foto: Privat

Nu kan du odla på Bredholmstorget

Spenat, jordgubbar, rabarber, tomater, zucchini och andra gröna godsaker är på gång. Nu behövs bara Skärholmsbor som vill sköta odlingen och skörda – mitt på Bredholmstorget.

  • Publicerad 12:18, 25 maj 2020

21 odlingslådor är på plats och mängder med ätbara plantor har redan sats. Det är en klimatkurs från Röda korsets folkhögskola, som ligger precis vid torget, som har dragit igång den nya stadsodlingen.

Skärholmens centrum står för marken, stadsdelen stöttar med pengar och kursdeltagare från skolan som pluggar klimatomställning har planerat och planterat. Nu söker de Skärholmsbor som vill vara med och odla.

– Att ha ett odlingsprojekt är ett sätt för oss att jobba väldigt hands on med hållbarhet, både ekologiskt och socialt. Nu vill vi verkligen inkludera folk i området. Man kan få en egen pallkrage, hjälpa till och sköta odlingen eller bara besöka den, säger Anna Jonsson, som går på folkhögskolan.

Svårare i coronatider

Målet är att bygga upp ett lokalt nätverk, “Skäris odlar”, med folk som vill vattna, sköta och skörda från odlingen senare i sommar. Planen var att ha en stor invigning i vår för att träffa mycket folk men coronakrisen har satt stopp för det.

– Vi har förodlat och satt plantor och behöver nu verkligen folk som vill vara med så det inte blir förstört och uttorkat. Det kostar ingenting och man behöver inte kunna något alls om odling, säger Miranda Uribe Höjeberg, som också är med i Skäris odlar.
 

På gång. Det sticker upp lite grönt i lådorna på torget. Foto: Privat

Vill du odla på torget?

Gå med i nätverket Skäris odlar på Facebook.

Vill du kan du odla i en egen låda. Du får också vara med och vattna de andra lådorna och se till att allt ser snyggt ut. Självklart får du skörda.

Allt material som behövs och information om hur odlingen sköts finns.

Visa merVisa mindre