Krister Berntsson och David Aldridge håller i äpplena vid pop up-musteriet – här med resten av mustgänget vid Frescati. Foto: Olle Anrell

Nu kan du lämna in äpplena på pop up-musteri i Frescati

Hantverkaren David och journalisten Krister undrade hur svårt det egentligen kunde vara att göra äppelmust själva. Under hösten har de ett pop-up-musteri vid Plantagen i Frescati.

  • Publicerad 06:28, 4 sep 2020

Har du äpplen på kolonilotten, landstället eller i trädgården? I så fall kan du nu lämna in dina Ingrid Marie, Aroma eller Cox Orange vid Plantagen i Frescati.

Krister Berntsson och David Aldridge driver tillsammans tillfälliga Pop-up-musteriet som öppnade sista helgen i augusti. 

–  Vi började göra must för fyra år sedan i Ålsten i Bromma. Det var ett jätteäppelår så vi blev lite överraskade när vi fick krossa tre ton äpplen, säger Krister.

Hur svårt kan det va?

Han är egentligen journalist och David är hantverkare. Båda två brukade lämna in sina äpplen till andra musterier, men tankarna på att göra det själv började växa.

– Jag blev trött på att köra fallfrukt till återvinningen. Och vi tänkte hur svårt kan det vara att göra must själva, säger Krister.

Efter att ha köpt maskinerna som behövdes och kollat upp hur man gör must satte de igång.

Hur svårt visade det sig vara? 

– Det är inte hjärnkirurgi. Men man får vara noggrann och hålla normal livsmedelshygien, säger Krister.

Håller ett år

Äpplena tvättas först i ett badkar innan de krossas och blir must, som värms upp till 80 grader i pastöriseringstank. Sedan hamnar musten i en bag-in-box som håller i ett år.

Krister Berntsson och David Aldridge vid badkaret där äpplena först rengörs innan de krossas och sedan blir must. Foto: Olle Anrell

Sex kilo äpplen ger en tre liter stor bag in box. 75 spänn får kunden betala och ett sms kommer när musten är klar.

– Lämnar du in äpplena är musten klar som absolut senast på fredagen, säger Krister Berntsson.

Musteriet kommer finnas åtminstone oktober ut vid Frescati.