Nu kan du ladda hem kopia på ditt slutbetyg

Har du tappat bort ditt slutbetyg? Ingen fara på taket! Nu har kommunarkivet öppnat en e-tjänst som ska ge dig möjlighet att ladda hem slutbetyget digitalt.

  • Publicerad 14:50, 17 jun 2019

Sedan sommaren 2017 har Upplands Väsby kommunarkiv arbetat med att digitalisera alla betyg från kommunens gymnasie- och grundskolor och fristående skolor som finns i kommunens pappersarkiv.

Och från och med i dag, den 17 juni, är det möjligt för tidigare elever i Väsbyskolor att ladda hem en digital kopia av skolbetyg med hjälp av kommunens e-tjänster. Till att börja med gäller det främst elever födda 1985 och framåt.

Bara att ladda ner betyget som PDF-fil

Loggar du in med ditt BankID på e-tjänsten får du upp en lista på dina betyg och möjlighet att ladda ned en PDF-fil av det betyg du önskar. Förutom slutbetyg finns även andra betygsdokument inlagda, såsom samlat betygsdokument och gymnasieintyg.

– Med e-tjänsten vill vi ge ökad service mot medborgarna, effektivisera kommunarkivets utlämningsärenden och visa upp nyttan för allmänheten med kommunens e-arkiv, säger förvaltningsledare Daniel Berglund, som ansvarar för projektet, till kommunens hemsida.

Nära 5 000 betyg ska bli tillgängliga

Det är första gången som kommunarkivet öppnar en e-tjänst där före detta elever på egen hand kan ladda hem information från kommunarkivets e-arkiv. Målet är att närmare 5 000 betyg från 2004 och framåt ska göras tillgängliga.

De som i dagsläget kan utnyttja tjänsten för att hämta hem en digital kopia av sitt slutbetyg är alltså främst gymnasieelever födda 1985 och framåt.

Kommunen vill ”erbjuda en bra digital värld”

En fullständig lista på vilka skolor och årgångar som finns tillgängliga går att läsa i e-tjänsten. Listan uppdateras när fler skolor och årgångar görs tillgängliga. Det finns även långsiktiga planer på att e-tjänsten ska innehålla betygskopior från kommunens vuxenutbildning.

Att tillgängliggöra betyg via e-tjänsten är en del av kommunens långsiktiga digitaliseringsarbete.

– Kommunen har ambitionen att erbjuda en bra digital värld för de som behöver kommunens tjänster. Ett steg i rätt riktning är möjligheten att få en snabb åtkomst till avgångsbetyg och vi kommer att erbjuda fler digitala tjänster, säger kommunalråd Maria Fälth (KD) med särskilt ansvar för kommunens digitala arbete.

Totalt cirka 200 000 handlingar i e-arkivet

Kommunarkivet arbetar fortfarande med beställningar av betygskopior som inkommer via mail. Före detta elever med betyg från skolor eller årgångar som ännu inte finns i e-tjänsten kan fortfarande beställa via mail eller formulär på kommunens hemsida.

Kommunens e-arkiv innehåller i dag cirka 200 000 handlingar. Betygsförfrågningar är bland de vanligaste förfrågningar kommunarkivet får, och vanligast är de bland invånare födda på 1980-talet.