Smaken var som baken när nybyggda Stockholm Lighthouse öppnades upp för allmänheten. Foto: Wilhelm Jaresand

Nu kan du kika in i stans dolda rum

I helgen öppnas dörrarna till platser annars reserverade för de redan invigda. Mitt i stoppade in huvudet i nya Lighthouse i Nacka. Här är vad vi såg – och vad du själv inte borde missa.

  • Publicerad 15:38, 6 okt 2018

Anna Hjalmarsson är lite stressad. Folk slutar aldrig trilla in i salen där de berättar om nybyggda lägenhetshuset Stockholm Lighthouse på Kvarnholmen i Nacka.

– Vi hade inte räknat med så här mycket folk, det är redan över 50 personer här. Vet inte riktigt hur vi ska få plats med alla där uppe i huset, säger Anna, ändå glad över intresset.

Anna Hjalmarsson är överraskad, och lite stressad, över hur populärt eventet blev. Foto Wilhelm Jaresand

Efter föreläsningen rullar folkhopen de hundra metrarna till det höga husets ingång.

Folk böjer sig onaturligt långt bakåt för att se toppen och efter en kort spontanföreläsning om arkitekturen tävlas det om att komma med första hissarna upp.

Först in är Gunilla Welander och Malin Köhlmark som ser lite förvirrade ut.

– Vi vet inte riktigt vad vi givit oss in på. Skulle bara ta en promenad runt Kvarnholmen men på båten över träffade vi en man med portfölj som frågade om vi ”också skulle till lighthouse?” säger Gunilla.

Gunilla Welander och Malin Köhlmark blev hitlurade av en mystisk portföljman. Foto: Wilhelm Jaresand

Malin stämmer in:

– Fattade inte vad han pratade om men det lät kul så vi hakade på. Men portföljmannen hade så bråttom och tog så konstiga vägar så vi tappade bort honom och nu är han inte här. Han kanske gick vilse.

Tiomiljonerslya med tokutsikt

In i hissarna, ut på elfte våningen och in genom dörren som Hanna Fridh från husbyggaren Peab håller upp förstår man varför intresset är större än de räknat med.

Trerummaren – som enligt Hanna kostar ”över tio miljoner” – har utsikt över Stockholms inlopp och Djurgården – och höghus nummer två i fastigheten. Det står rakt framför fönstret och bryter av utsikten likt en basketspelare i biostolen framför dig.

– Där är han, portföljmannen, viskar Gunilla lite halvhögt.

Malin, till vänster, hittade till slut portföljmannen som tydligen inte alls gått vilse.

Helt riktigt. Där står han, i beige trenchcoat, vitt skägg och brun läderportfölj. Han tittar ut genom fönstret, besviken.

– Det är ganska fult. En industrikåk som förfular här på holmen om du frågar mig. Nu när de ändå rivit allt hade de ju möjligheten att bygga något elegantare men 95 procent av det som byggs i Stockholm är ju förkastligt. Det är bara lådor, säger portföljmannen.

Hans riktiga namn håller han lika stängt som portföljen han kånkar runt på.

Portföljmannen är besviken men Hanna Fridh från Peab försöker vinna över honom. Foto: Wilhelm Jaresand

Besökaren Marika Rydberg håller inte med. Hon är själv arkitekt och påpekar att husen som byggts utgått från de gamla.

– Arkitektbyrån som vann gjorde det just för att de byggt de här nya husen i samma volym som de gamla och i deras fotavtryck så att säga.

Åt vilket håll gruppen som stort lutar vet bara gudarna men att döma av leendena på folk i gruppen verkar ingen vara speciellt upprörd. Så när som på de höjdrädda och en och annan portföljman.

Fakta

Här är vad du inte borde missa

Dramat kring Svenska akademien har varit minst sagt stormiga men nu verkar tiderna ha vänt från avhopp till påökning. Två nya medlemmar intar sina stolar och i helgen kan du spana in genom de lyckta dörrar där allt hänt. Börshuset på Källargränd 4 i Gamla stan öppnas nämligen för allmänheten både lördag och söndag – men föranmälan krävs så skynda innan det blir fullt.

Fick du ingen plats? Misströst ej. Hoppa på tuben, åk ett par stationer och kliv in i Konserthuset på Hötorget. Här hittar du vanligtvis Kungliga filharmonikerna – Sveriges främsta orkester – och varje halvtimme mellan 15 och 17 under lördagen kan du titta in i deras vackraste arbetsrum, Grünewaldsalen.

Tuben, ettans buss eller ena foten framför den andra spelar ingen roll. Ta dig till Östermalm och prova på att gjuta betong på Osquars backe 2 lördag 10-16 eller söndag 10-15.

Källa: https://openhousestockholm.se/
Visa merVisa mindre