Fem tunnelbanestationer i Stockholm kommer att erbjuda resenärerna möjligheten att källsortera. Foto: Håkan Kjellgren/Joel Stockman

Nu kan du källsortera i tunnelbanan

Runt 500 000 liter skräp töms varje vecka från sopkärlen på Stockholms tunnelbane- och pendeltågsstationer. Nu ska stockholmarna få möjlighet att källsortera sina kaffemuggar och pantflaskor, i en ny klimatsatsning.

  • Publicerad 16:53, 20 nov 2019

Den totala mängden sopor som kastas i papperskorgar i kollektivtrafiken är svår att uppskatta, men totalt finns cirka 200 kärl i tunnelbanan och cirka 50-52 kärl i pendeltågstrafiken à 660 liter som alla töms 2-3 gånger per vecka eller oftare på de större stationerna. Totalt rör det sig alltså om cirka 500 000 liter sopor varje vecka – som nu ska tas bättre om hand.

I måndags blev det möjligt att källsortera plast, papper, pant och brännbart på Hornstulls tunnelbanestation.

– Det är självklart för folk att källsortera och det är klart att det ska vara möjligt också i tunnelbanan. Vi kommer se till att det finns på fem stationer till framöver, säger Tomas Eriksson (MP) Miljö- och kollektivtrafikregionråd, i ett pressmeddelande om satsningen där Region Stockholm “lägger in en högre växel i klimatarbetet”. 

Vilka övriga fyra stationer som kommer få källsortering är inte spikat i dagsläget men de ska finnas på plats under nästa år.