Den 1–3 oktober arrangeras festivalen Open House Stockholm runt om i staden, där Stockholm öppnas upp för allmänheten på olika sätt.

Besökare kommer bland annat få komma in i byggnader där de kanske inte får komma in till vardags, gå på stadsvandringar eller ta en närmare titt på stora stadsutvecklingsprojekt, både nya och gamla.

Även i Järva kommer det att hållas visningar. Den 3 oktober visas Eggeby gård och Järvabadet upp, där området och dess historia från vikingatid till nutid gås igenom.

Anna Wiström, planarkitekt på fastighetskontoret, kommer precis som i fjol hålla i visningen, och meddelar att besökare kan förvänta sig spännande berättelser.

– Långt tillbaka i tiden var här ett skärgårdslandskap. Sedan har just platsen kring Eggeby gård varit bebyggd och bebodd sedan runt år 500 efter Kristus. Själva gården har funnits sedan 1400-talet ungefär.

Gammalt övningsfält

I början av 1900-talet började det bli oroligt i Sverige och i världen. 1905 köpte därför staten marken kring Järvafältet, och under första halvan av 1900-talet var området en militär övningsplats.

Det är också anledningen till att det bevarats så pass bra, berättar Anna Wiström.

– Gårdarna användes för att inhysa militären. Då behövde man också använda jordbruksmarken här till militära syften. De som drev gårdarna fick order om vad som skulle odlas och hur marken skulle brukas.

I dag är platsen i Stockholms stads ägo.

Järvabadet och runsten

Anna Wiström kommer även prata om Järvabadet; hur planerna funnits sedan 70-talet, hur det slutligen kom till och hur man tänkt när man byggt den speciella kvadratiska formen.

Sedan avslutas turen med att gå upp till Eggebystenen.

– Det är en runsten bakom badet, som man tror är en av de allra äldsta i området. Den har nämligen inte de här tidstypiska detaljerna som blev mode på tusentalet, så man tror att den är äldre än så.

Vad som står på stenen har även det en spännande historia, men mer om den får besökare veta på rundvandringen.