Brommas och Västerleds församlingsexpeditioner håller öppet dagligen till och med valdagen, med undantag för söndagen den 12 september. Vill man poströsta går även det att lösa genom att höra av sig till sin församling.

För den som tänker rösta först den 19:e står det på röstkortet vilken vallokal man ska gå till. Det finns totalt nio vallokaler i Bromma.

Kyrkovalet går ut på att avgöra vilka som ska styra Svenska kyrkan på församlings-, stifts- och nationell nivå. Den som är kyrkomedlem och Brommabo röstar således om kyrkofullmäktige i Västerleds alternativt Bromma församling, stiftsfullmäktige i Stockholms stift samt kyrkomötet – kyrkans svar på riksdagen.

Nomineringsgrupper

Vad gäller det lokalaste valet har medlemmarna i Bromma församling i år fyra så kallade nomineringsgrupper att välja mellan: dels de partibundna alternativen Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna, dels nomineringsgruppen POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan).

Samtliga dessa nomineringsgrupper utom C deltar även i valet för Västerleds församling. Det gör också grupperna Borgerligt alternativ, FISK (Fria Liberaler i Svenska kyrkan), Frimodig kyrka samt Kristdemokrater i Svenska kyrkan, som alla beskriver sig som partipolitiskt obundna.

Kyrkovalet 2017

Sist det bar av till kyrkovalurnorna blev Brobyggarna största nomineringsgrupp i Bromma församling, med 35,25 procent av rösterna. Inför detta val har föreningen gått samman med POSK. Störst i Västerleds församling förra valet blev Socialdemokraterna med 25,66 procent.

Valet till kyrkofullmäktige i Bromma församling 2017 såg en kraftig ökning i valdeltagande. 21,36 procent, att jämföra med 11,34 procent 2013. Även i Västerleds församling ökade valdeltagandet: från 14,98 till 25,81 procent.

https://www.mitti.se/nyheter/vackte-protester-nu-oppnar-tillbyggnaden-i-bromma-kyrka/repuhA!uKRvTa6ZG3yF1g7VbUK2g/

Annbritt Hagberg Hén, 69, Brommaplan:

– Nej, jag är inte medlem utan gick ur kyrkan på 80-talet. Jag är inte troende och tyckte att det var en utgift jag kunde spara mig. Jag respekterar dem som har en tro men tror inte att jag kan ändra mig.

Liza Bäckström, 30, Abrahamsberg:

– Ja, jag tror det. Jag är medlem i Svenska kyrkan och då får jag dra mitt strå till stacken. Det är lite förlegat att politiska partier har kvar inflytande över kyrkan, tycker jag. Annars är jag inte så insatt.

Fabian Persson, 19, Ekerö:

– Nej, det kommer jag nog inte att göra. Jag är inte så insatt och inte så troende. Men jag är döpt och sedan dess har jag varit medlem. Min mamma är troende och har försökt få mig att rösta, men det gör mig bara mindre sugen.

Tommy Bylund, 65, Abrahamsberg:

– Nej, jag gör det varannan gång ungefär. Det skrivs ju inget om det, det får kanske inte plats i riksmedia. Egentligen skulle man ha det i samband med riksdagsvalet. Det är viktigt att rösta med tanke på hur mycket skog kyrkan äger.