Oavsett om man åker Nockebybanan dagligen eller bara någon gång ibland, är det nog inte många som upplevt färden från förarhytten. Det vill Petrus Sarmento, driftchef på Arriva, ändra på.

Virtuell resa längs linjen

Men då hytten är trång och inte den bästa platsen att tränga ihop sig i under en pandemi, har Arriva fått tänka ut andra lösningar. Därför anordnar Petrus Sarmento och kollegan Rasmus Lodenius ett digitalt evenemang för SL-resenärerna.

– Vi vill bjuda på en guidad rundtur som man kan vara med på hemifrån. Man kan ta fram sitt bästa gofika, sätta sig i soffan och åka på en tur i 30 minuter, säger Petrus Sarmento.

Genom att sätta upp en kamera i förarhytten kommer de att livesända en tur med lokalbanan, från Alvik till Nockeby och tillbaka. Under sändningen kan tittarna få se hur färden mellan de olika stationerna ser ut från förarens perspektiv, och duon kommer även bjuda på lite Brommahistoria under tiden.

– Det är mest historia om området generellt, men även lite historia om spårvagnen. Den här linjen är väldigt speciell eftersom den byggdes samtidigt som trädgårdsstaden, de två är ett, säger Petrus Sarmento.

Livesänds via Facebook

Den virtuella resan går av stapeln fredagen den 30 oktober klockan 16.00 via ett evenemang på Arrivas Facebooksida, där man kan klicka i att man vill delta.

Att ta del av turen kostar ingenting, och har man frågor om Nockebybanan eller de tio hållplatser den stannar vid kan man ställa dessa via evenemangets kommentarsfält på Facebook.

Petrus Sarmento säger att det här är första gången man anordnar en sådan här virtuell resa.

– Man får sitta på första parkett och så berättar vi under färden vad vi ser och vad som händer. Blir det här bra kan vi även börja bjuda på resor från annan spårtrafik, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/marcus-hobby-att-gora-filmer-om-stockholms-lokalbanor/lmsiD!6994551/

https://www.mitti.se/nyheter/hon-kan-bli-europas-basta-sparvagnsforare/repsdl!8e8nr@KfXPWbalvDGzn3hA/