Det var i juni som som oppositionen i form av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna stoppade beslutet om att sälja kommunens mark till Hemsö, bolaget som ska bygga sjukhuset i Barkarby.

De yrkade på en återremiss då man ansåg att det fanns för mycket osäkerhet om vilken vård som skulle få flytta in i sjukhuset. Man ville att kommunen skulle kräva besked från regionen.

Så mycket besked fick man inte inför måndagens kommunfullmäktige, men Socialdemokraterna valde ändå att släppa igenom försäljningen.

– Vi vill att behoven ska styra vilken vård vi ska ha i regionen, men det svar vi får i det här fallet är att det är marknaden som styr, vilket vi beklagar. Men vi ser behov av mer vård i Järfälla, därför valde vi att yrka bifall, säger Eva Ullberg, oppositionsråd (S) som meddelar att de ska driva frågan till att sjukhuset är på plats.

Oklar framtid för Jakobsbergs sjukhus

Vänsterpartiet yrkade fortfarande på avslag.

– Kommunen som markägare borde skaffa sig mer kunskap vad sjukhuset ska innehålla. Regionen säger att behovet av vård kommer att öka med en åldrande befolkning, Bo Leinerdal, oppositionsråd.

För frågan om försäljningen av Jakobsbergs sjukhus, med sin äldrevårdsplatser, hänger i luften.

– Man behöver mer geratrisk vård, samtidigt säger man att Jakobsbergs sjukhus ska säljas.

Men Hemsö säger ju att det nya sjukhuset ska få geriatrisk slutenvård och äldreboende?

– Fastighetsägaren säger det ja. Men vad den framtida vårdgivaren säger är oklart.

Oppositionens kritik mot affären bottnar till stor del i den vårdvalsmodell som tillämpas i regionen.

Fördel för skattebetalarna

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, har tidigare poängterat att vårdvalet är en fördel för skattebetalarna, eftersom privata bolag då är med och investerar. Även privata aktörer tar ansvar för vård efter behov, menade hon.

– Det här är ett privat initiativ från ett bolag som vill bygga en fastighet för vårdändamål. Det är inga konstigheter. Det är en fri marknad i Stockholm, berättade Anna Starbrink (L) till Mitt i tidigare i somras.

Pågått i flera år

Hemsö själva skriver i ett pressmeddelande att planerna på det nya sjukhuset pågått i några år och att det känns bra att de kommit vidare i processen.

– Nu kan vi fortsätta arbetet med att etablera nära vård i moderna lokaler samt även äldreboende och familjecentral i ett av Stockholms mest attraktiva tillväxtlägen, säger Anders Lövefors, projektutvecklare på Hemsö.

Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M), har tidigare berättat att kommunens roll är att möjliggöra för Hemsö att bygga ett sjukhus och vilken vård som ska ta plats i sjukhuset ytterst är en fråga mellan den framtida vårdaktören och regionen.

– 1,4 miljoner invånare kommer att nå det nya sjukhuset inom 30 minuter och tillgängligheten för patienter, anhöriga och arbetstagare blir fantastisk, säger hon i ett pressmeddelande.