Förhoppningen är att krattor och spadar ska hålla stranden ren från fågelbajs. Foto: Sacharias Källdén

Nu kan badgästerna få kratta bort fågelbajs

Fågelbajs har länge gäckat de som kommit för att bada vid Söderbysjön. I sommar placerar därför staden ut krattor och spadar så att badgästerna kan hålla stranden ren.

  • Publicerad 15:10, 6 maj 2021

I somras lämnades ett medborgarförslag till Skarpnäcks stadsdelsförvaltning om att placera ut krattor och låta badgästerna själva hålla rent vid Söderbysjön. Nu har förslaget klubbats i idrottsnämnden.

Medborgaren beskriver i förslaget hur idén föddes i samband med ett besök på en strand i Gagnef i Dalarna. Stranden liknade den vid Björkhagens golfklubb vid Söderbysjön, enligt skribenten "en gräsmatta med fågelbajs överallt."

"Där hade de dock försett stranden med krattor och spadar som badgästerna kunde använda för att hålla stranden ren. Jag tyckte det var en superbra idé, så slipper vi hålla koll på att barnen stoppar det i munnen", står det i det medborgarförslaget.

Ska utvärderas efterhand

Och idrottsförvaltningen gav tummen upp.

"Förvaltningen vill prova att till sommaren ställa ut krattor och spadar för att badgästerna själva ska kunna göra rent vid stranden i enlighet med det inkomna förslaget. Förvaltningen utvärderar åtgärden efterhand för att se hur det fungerar och om redskapen får vara kvar", står det i ett tjänsteutlåtande som nu får medhåll av Idrottsnämnden.