Delare. Johannes Dahlberg har startat prylpooel på Hägerstensåsen. Foto: Elina Lundberg

Nu kan Åsenborna dela prylar med varandra

Tycker du att det är för dyrt eller skrymmande att ha en egen el-lådcykel, skrivare eller bakmaskin? Nu kan du prenumerera på prylar på Hägerstensåsen.

  • Publicerad 11:30, 18 jun 2020

Det är på Sedelvägen 12 som ingången till ett frilanskontor har gjorts om till en prylpool. Här kan den som blir medlem välja att bli månadsprenumerant på en eller flera grejer som man vill ha tillgång till utan att äga själv.

Det handlar inte om att hyra en sak under en timme, utan det här är mer ett sätt att dela grejer med varandra på ett billigt och hållbart sätt, förklarar Johannes Dahlberg som startat prypoolen.

– Vi vill skapa en communitykänsla, där vi tillsammans finansierar produkter som du sen vet finns nära dig när du behöver dem, säger han.

Medlemmar styr inköpen

Än så länge finns det bland annat borrmaskiner, en symaskin, ett tv-spel, en kajak, en el-lådcykel och kameraobjektiv i prylpoolen. Men den kommer att växa i takt med att fler och fler visar intresse för grejer. Det är medlemmarna som avgör vad som köps in.

– Det är det som är tjusningen. Vad du än vill ha finns det säkert fler i området som vill ha samma sak. Jag har själv till exempel velat ha ett digitalt trumset och nu är vi tre musiker som vill det, så om vi blir några till så köper vi det, säger Johannes Dahlberg.

Han bor själv på Hägerstensåsen och tror att det är helt rätt stadsdel för prylpoolen.

– Det är helt perfekt. Här är det många som röstar grönt och som bryr sig om sitt klimatavtryck. Dessutom bor folk trångt och vill inte förvara grejer, säger Johannes Dahlberg.

Så funkar det

Prylarna finns i en lokal på Sedelvägen. De bokas digitalt och kan hämtas dygnet runt med portkod.

Du betalar månadsvis för grejen du vill ha.

Det är ingen bindningstid.

Prylpoolen sköter servicen av sakerna.

Priserna varierar. En symaskin kostar till exempel 20 kronor i månaden. El-lådcykeln kostar 125 kronor i månaden.

Ett tak sätts på hur många som får dela varje pryl så att tillgängligheten ska vara god.

Här kan du läsa mer.

Visa merVisa mindre