Biogas. Biogas kan användas för matlagning och uppvärmning. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Karin Nilsson

Nu kan alla stockholmare få biogas hemma

Biogas kan användas till matlagning och uppvärmning av fastigheten. Genom att använda samhällets avfall, som matrester, kan man bidra till en grönare vardag.

  • Publicerad 15:05, 16 apr 2019

Biogas förknippar nog många med ett drivmedel. Nu, från och med våren 2019, finns möjligheten att få 100 procent grön gas i hemmet för de som har ledningsburen gas i fastigheten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– En av de främsta fördelarna med biogas är upplevelsen som den öppna lågan medför, till exempel den snabba reglerbara hettan vid matlagning på gasspis, uppvärmning med gasinfra och vacker inredning med gasbrasa, säger Jessica Engelbrecht, marknadsansvarig för Stockholm Gas.

Många ledande Stockholmskrogar använder idag biogas i sin verksamhet, bland annat Operakällaren och Sturehof. Men biogas kan även användas för uppvärmning.

– Utöver biogas till gasspisen så är det vanligt att ansluta en gasbrasa till sin gasledning i de privata hemmen. Gasinfravärmare och grill ser vi också som en uppåtgående trend. Därtill är spetsvärme i allt större utsträckning populärt som komplement till annan fastighetsuppvärmning, säger Jessica Engelbrecht.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stockholms stad har en målsättning till år 2020 är att minst 70 procent av stockholmarnas matavfall ska samlas in för att kunna bli till biogas.

– Vi ser väldigt positivt på alla stockholmarnas insatser för att främja matinsamling och andra återvinningsmöjligheter som finns i Stockholm, säger Jessica Engelbrecht.