Vaccin. Nu kan även de som är födda 2005 få sitt vaccin mot covid-19 i kommunhuset i Täby. Foto: Maria Svensson

Nu kan 16-åringar få vaccin i Täby

Från och med den 25 augusti kan alla som är 16 år och upptåt även boka tid i kommunhuset i Täby. "Jag tror vi kommer se en ökning".

  • Publicerad 10:21, 25 aug 2021

Allt fler Täbybor är vaccinerade mot covid-19 och sedan den 9 augusti kan alla födda 2005 och tidigare boka tid för vaccination.

Tidigare kunde de yngre enbart få sprutan på vissa mottagningar i Stockholm. Från och med den 25 augusti kan ungdomarna från 16 år även få vaccination i kommunhuset i Täby.

– Det blir ett lyft för Täbyborna och vi är glada att vi kan erbjuda detta. Vi ser redan nu att flera personer har bokat sig för en tid i Täby, men det finns fortfarande många lediga tider, säger Jenny Wangerheim, operativ chef för Vaccindirekt.

35 procent har fått en dos

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att en av de viktigaste anledningarna till att vaccinera yngre mot covid-19 är att minska risken för smittspridning, både bland ungdomar och bland andra åldersgrupper i samhället.

Enligt Linda Bengtsson på regionens pressavdelning hade 35 procent av alla 16-17 åringar i regionen fått en dos vaccin vecka 33.

"Folkhälsomyndigheten har undersökt vaccinationsviljan hos de unga och den är hög. Många är trötta på att leva i en pandemi och väljer vaccinationen för att bidra till att minska smittan i samhället", skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Lägre tryck på mottagningen

Efter sommaren har Vaccindirekt kunnat dra ner på sin personal på plats då de ser att färre personer bokar tid på mottagningen. En effekt av att många fått båda sina doser, enligt Jenny Wangerheim.

Hon tror dock att de kommer att se en ökning nu när yngre personer får vaccinera sig i kommunhuset.

– Det är alltid högst tryck när man släpper på en ny åldersgrupp, säger hon.

Här kan du boka tid

Är man född 2005 eller tidigare kan man nu gå in på appen Alltid öppet och boka en tid.

Är man under 18 år ska man ta med sig en samtyckesblankett som skickats hem till vårdnadshavaren alternativt ta med sig sin vårdnadshavare till besöket.

Man måste även ha med sig en giltig legitimation.

Visa merVisa mindre