Från och med klockan 10 i dag, den 9 augusti, kan 16-17-åringar boka tid för vaccinering mot covid-19.

Detta då det nu finns gott om både vaccin och ledig tider för vaccinering. Ett brev kommer att skickas hem till dem som är födda 2005 och 2004 och till deras vårdnadshavare.

Fördelarna väger tungt

17-åriga Celine Metni från Tullinge är en av Stockholms tonåringar som nyss fått erbjudandet hem i brevlådan. För henne var det en självklarhet att tacka ja till en vaccinspruta.

– Det handlar om att få vara lite mindre orolig för att bli smittad, men även för att smitta andra såklart, säger hon.

Även om hon tänkt en del på eventuella biverkningar tycker hon att att fördelarna av att vara vaccinerad väger tyngre än att låta bli.

– Jag känner massor av folk som tagit sprutan och som mår bra. Jag känner mig faktiskt lite exalterad över att få ta vaccinet.

Lapp från mamma eller pappa

Vårdnadshavarna kan ge ett skriftligt medgivande, men vaccin kan även ges om vårdgivaren på plats bedömer att 16-17-åringen är mogen att själv fatta beslut om att vaccinera sig.

Bokning sker via appen Alltid öppet eller genom telefonbokning, där numren finns på 1177.

En dos till hälften av unga vuxna

Det är nu prick en månad sedan som den stora gruppen 18-29-åringar släpptes på för vaccinering.

– Vi noterar att de unga stockholmarna vaccinerar sig i hög takt. Redan nu har nästan varannan ung person eller 48,7 procent av dem fått sin första dos vaccin, säger Johan Bratt på regionens webb.

Smittan ökar

Samtidigt har antalet smittade ökat kraftigt de senaste sex veckorna, och enligt Bratt är en stor del av dem i åldrarna 18-29 år.

– Det är logiskt att smittan lättare sprids i dessa åldrar än bland de äldre som oftare är vaccinerade i högre grad, säger Bratt.

Delta vanligast

Nio av tio smittade har den betydligt smittsammare deltavarianten av viruset. För att få ett gott skydd mot den krävs två doser vaccin.

Från att tidigare ha erbjudit en andra dos efter sex veckor kan nu dos två bokas efter fyra veckor, för att fler ska få ett fullgott skydd, uppger regionen.