Övervakningskameror. Samtidigt uppmanas föräldrar att hålla koll: ”Är ungdomar på en plats där det också vistas kriminella är risken att nya ungdomar dras in. Det är viktigt att föräldrar är nyfikna på vad barnen sysslar med, vilka de umgås med och var de vistas”, säger kommunpolisen Jonas Jeffsell. Foto: Mikael Andersson

Nu kameraövervakas Åkermyntans centrum av polisen

Polisen ser fortfarande problem med otrygghet i Åkermyntan centrum. Nyligen sattes övervakningskameror upp.

  • Publicerad 14:00, 30 mar 2021

I början av februari skrev Mitt i om situationen vid Åkermyntan. Polisen pekade på hur ungdomar och unga vuxna som hänger i centrum skapar otrygghet, men också på narkotikaförsäljning. Samtidigt kände sig vissa ungdomar trakasserade av polisen.

Problem med otryggheten kvarstår enligt kommunpolisen Jonas Jeffsell, men har blivit något bättre. Sedan ett par veckor tillbaka har polisen kameraövervakning vid centrum. Det som händer övervakas i realtid hos polisens övervakningscentral. Anledningarna till kameraövervakningen ska vara flera berättar kommunpolisen Jonas Jeffsell.

– Vi vet att det säljs narkotika. Sedan har vi gjort beslag och det har skett våldsbrott. Vi hade en 15-åring som blev knivhuggen för inte så länge sedan.

För ett par helger sedan blev en polisbil attackerad. Enligt polisanmälan som Mitt i tagit del av kastade någon en drickyoghurt in i bilens sida. Bilen fick alltså inte krossade rutor eller sönderskurna däck vilket Mitt i inte fått information om då läget på Åkermyntan beskrevs i tidningen som delas ut i postlådorna.

Kameror finns både inne och ute. Foto: Mikael Andersson

Poliskameror i Hässelby-Vällingby

I Vällingbys lokalpolisområde finns nu poliskameror i Hässelby gård, Vällingby centrum och Åkermyntan. Alla är tillfälliga kameror, som vid behov kan få vara kvar.

Kamerorna gör att polisen kan övervaka vad som händer på en plats i realtid. Det gör att polisen snabbt kan informera utryckande poliser om signalement, fordonsuppgifter och situation på platsen. Film kan också bli bevis i brottsmål.

Sedan 1 januari 2020 behöver polisen inte ansöka om tillstånd för kamera­övervakning.

Visa merVisa mindre

”Har blivit lugnare”

Sedan några veckor tillbaka jobbar polisen tillsammans med stadsdelsförvaltningen, fastighetsägare och centrumledning för att öka tryggheten i centrum.

Stadsdelsförvaltningens säkerhetsstrateg Amir Farihadi kallar det en kraftsamling. Bland annat rör sig fältare och fritidsledare där som ska slussa ungdomarna vidare till aktiviteter.

– Enligt invånare och butiksägare har det varit stökigt, men det har också funnits oro för trängsel med tanke på pandemin. Lägesbilden kan förändras men enligt feedbacken från centrumledning och andra aktörer har det blivit lugnare, säger Amir Farihadi.

Polisen uppger nu att de ser tendenser till mindre häng. En bidragande orsak kan vara att fritidsgården som varit coronastängd har öppnat tror kommunpolisen Jonas Jeffsell.

– En annan effekt är att en del ungdomar börjat hänga i trapphus och liknande i närområdet. Att folk flyttar på sig när man jobbar mot en plats är vanligt. Men för varje förflyttning som sker så minskar problematiken, säger Jonas Jeffsell.

Hur skulle du beskriva relationen till ungdomar i centrum nu?

– Vi försöker skapa goda relationer och lotsa ungdomar rätt. Samtidigt jobbar vi gränssättande och accepterar inte felbeteenden och brottsliga handlingar och behöver göra kontroller. Vissa är inte nöjda med detta och det har skapat en del motsättningar.