Nu jubilerar en av Söders största idrottsföreningar

Sprit och bingo byggde upp den folkliga idrottsföreningen Reymersholms IK – som nu firar 120 år. – Klubben bidrar till västra Söders identitet, säger Mats Fager som tillsammans med Tord Eriksson skrivit en jubileumsbok.

  • Publicerad 05:01, 16 maj 2019

Det är onsdagseftermiddag och knatteträning på Tantolundens bollplan. Hundratalet barn i fem-sexårsåldern springer efter bollar medan deras föräldrar tittar på vid kantlinjen.

I klubbhuset känns dofterna från kaffe och korv. Grönvita vimplar vajar i vinden.

Här hittar man på något sätt själen i Reymersholms IK. Mottot är ”för så många som möjligt, så länge som möjligt”, vilket innebär att föreningen säger inte nej till något barn som vill vara med.

– Vi har gått från att vara en storklubb till att bli en stor klubb, säger Mats Fager, före detta fotbollsförälder som även varit ordförande i klubben.

Det blev ingen bok till 100-årsjubileet, därför blir nu 120-årsjubileumet extra uppmärksammat. Foto: Pekka Pääkkö

Nu har han tillsammans med Tord Eriksson skrivit jubileumsboken ”Reymersholms IK – 120 år på Västra Södermalm”.

Det var några ynglingar på Reimersholme som startade klubben år 1899, där sporter som skidåkning, rodd och tyngdlyftning stod på schemat. Första tävlingen var ett skidlopp.

Spritfabriken såg till att Reymers fick sin första fotbollsplan

Mats Fager

Beroende av stålar från bingo

En av de första stora sponsorerna var Reymersholms spritfabrik – vilket nog är anledningen till att föreningen heter och stavas som den gör än i dag, trots att det var länge sedan man hade verksamhet på Reimersholme.

– Spritfabriken såg till att Reymers fick sin första fotbollsplan på Långholmen, säger Mats Fager.

Från 1960-talet var det bingo som gav den ekonomiska ryggraden, hallen låg i Puttes danspalats i Hornstull där Friskis och Svettis ligger i dag,

– Men med rökförbudet dog bingon ut i början av 2000-talet. I dag går får klubben ekonomin att gå ihop genom flera ben, som bidrag, medlemsavgifter, intäkter från fiket och en del snälla sponsorer, säger Mats Fager.

Mats Fager var ordförande i klubben 2006-2008. Innan dess har han varit fotbollsförälder. Foto: Pekka Pääkkö

Vilka stora höjdpunkter finns i klubbens historia?

– En var när Reymers vann kvalmatchen mot Eskilstuna 1941 och kom upp i allsvenskan i fotboll. Då slogs även publikrekordet på Zinken. Ungefär samtidigt gick bandyn upp i allsvenskan. Då hade Reymers sin sportsliga storhetstid.

Klubbens största stjärna genom tiderna var Hilding ”Moggli” Gustafsson.

– Han var landslagsman i både fotboll, bandy och i ishockey. Han var i en klass för sig, och har sitt porträtt i styrelserummet.

Hilding ”Moggli” Gustafsson med handen i bandage fick pokal som bästa spelare under en landslagsmatch 1937. Foto: Reymers arkiv

Den typiske Reymersholmaren är Hammarbyare också

Mats Fager

Kriser har det också funnits genom historien. Kanske värst var det med utflyttningen av barnfamiljer på västra Södermalm på sjuttiotalet, vilket gjorde att det var brist på aktiva.

– Därför startades fotbollsskolan för knattar. Det är en viktig orsak till att klubben nu är så stor, säger Mats Fager.

Vad tror du klubben betyder?

– Bortsett från att det är kul sysysselsättning så bidrar den till västra Söders identitet. Det är Högalids lag, även om ju hela Söder är Bajenland. Den typiske Reymersholmaren är Hammarbyare också.

Framtiden då? Kommer klubben finnas i 120 år till?

– Under överskådlig tid tror jag att Reymers kommer må ganska bra. Kan vi hålla kvalitén, som att ha utbildade tränare, så tror jag framtiden blir ljus, säger Mats Fager.

Fakta

Spelar hemmamatcherna på Zinken

Reymersholms IK är en idrottsförening på Södermalm och kallas populärt för ”Reymers”.

Klubben spelar och tränar på konstgräs på Zinken, Tanto och Pålsundsvallen.

Runt 1400 är aktiva , vilket gör föreningen till en av Söders största föreningar för ungdomsidrott.

Klubben var från 1920-talet till 1940-talet framgångsrik i bandy, fotboll och ishockey. Numera är det bara fotboll, efter att bandylaget la ner på 1990-talet.

På 1970-talet startade de första kvinnliga lagen.

Klubben har i dag a-lag för både damer och herrar, som spelar i division 4. Hemmamatcherna spelas på Zinken.

Färgerna är grönt och vitt, vilket är samma som Hammarby. Först hade Reymers vita tröjor, men bytte till gröna efter att man gått i hop med klubben Jakobsberg som låg i Hornstull.

Källa: Reymersholms IK
Visa merVisa mindre