Line Bryntesson är en av de inom kommunen som fått sex timmars arbetsdag. Foto: Läsarbild Line Bryntesson

Nu jobbar Line sex timmar om dagen

Från och med början av oktober arbetar handläggarna på enheterna för äldrevård och funktionsnedsättning sex timmar om dagen, istället för åtta. Line Bryntesson, utnyttjar dygnets extra timmar för att gå på långa promenader och hämta barnen tidigare från dagis. – Det har varit en annorlunda, positiv vecka, säger hon.

  • Publicerad 15:12, 9 okt 2017

Efter en period av stor personalomsättning och sjukskrivningar provar kommunen nu på att låta de anställda på två enheter jobba sex timmar om dagen, istället för åtta. Tanken är att personalen ska få lika mycket arbete gjort på sex timmar som de tidigare fick på åtta, men samtidigt bli mer nöjda med arbetsplatsen, och förhoppningsvis få bättre hälsa.

Populära tongångar hos personalen

Projektet sker på prov fram till i maj, då det utvärderas, och omfattar anställda inom enheterna för funktionsnedsättning och äldrevård. Hittills verkar projektet vara mycket populärt, det säger åtminstone Line Bryntesson på enheten för funktionsnedsättning.

– Det man hör än så länge i korridorerna är positiva reaktioner. ”Tänk att vi får gå hem nu”, säger folk. Det pratas mycket om vad folk använder sin tid till, mest motion och hälsa, säger Line Bryntesson.

Hon beskriver arbetstidsförkortningen som ett sätt att slippa ”vardagslunket”.

– Det blir inte bara det här att stressa för att hämta barnen, komma hem och laga middag, bara få dagen att räcka till alla rutiner, säger Line Bryntesson.

8 timmars arbete, på 6 timmar – går det?

Utmaningen för personalen ligger i att försöka få samma mängd arbete gjort på färre timmar. Enligt Line Bryntesson är det många på kontoret som menar att de jobbar mer effektivt på sina sex timmar.

– Men det är den stora frågan, vi är ju inte fler handläggare. Det har blivit mindre tid till den sociala tiden på kontoret. Vi fikar inte lika mycket, eftersom folk har så olika tider. Vi har också dragit ner på de fasta mötestiderna, säger Line Bryntesson.

Hur har din egen vecka varit?

– Den har varit bra, jag har nyttjat den till att ta längre promenader hem, 6,5 kilometer över Järvafältet. Jag har också hämtat barnen tidigare och tagit med dem ut i skogen. Det har varit en annorlunda, positiv vecka, säger Line Bryntesson.