Unga som gamla får testa på den nya graffitiväggen i Tensta som invigs i veckan. Bilden är tagen vid invigningen av en graffitivägg på Södermalm. Foto: Mikael Andersson

Nu invigs Stockholms nya graffitiväggar

Efter många turer – nu ska Spånga-Tenstas nya graffitiväggar invigas. Den som är sugen kan börja måla direkt på fredag!

  • Publicerad 17:36, 23 okt 2017

Frågan om Spånga-Tensta skulle få en öppen graffitivägg var länge en snackis. Väggen, som klubbades redan 2015, var först tänkt att bli 100 meter lång.

Men efter att beslutet togs om i våras omformades väggen till två väggar på 2 gånger 20 meter, där båda sidor går att måla på.

Invigs på fredag

I början av oktober började Svensk markservice AB arbetena med väggarna som haft en budget på cirka 400 000 kronor.

På fredag är det så dags att inviga graffitiväggarna. På plats finns representanter från staden, Studiefrämjandet och Graffitifrämjandet. Samt sju graffitikonstnärer som kommer att börja måla på väggarna direkt.

"Alla får testa"

Men även den som är nybörjare kommer ha möjlighet att testa på att måla.

– Det kommer att finnas färg för de som vill prova på. Alla som vill får testa, säger Hugo Röjgård, ordförande i Graffitifrämjandet.

Han är glad att väggarna äntligen invigs.

– Väggarna har varit på gång i flera år och det är kul att de äntligen ska invigas. Platsen känns genomtänkt. Det är en plats där många rör sig, eftersom parkourparken och fotbollsplanen ligger där, säger han.

MP: "En jättetrevlig mötesplats"

Sus Anderson (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, kommer att hålla tal under invigningen.

– Väggen ger människor som annars kanske har svårt att komma till tals en plats att uttrycka sig på. Jag hoppas att det här ska bli en jättetrevlig mötesplats i stadsdelen och att både unga och gamla ska kunna uttrycka sig där, säger hon och lägger till:

– Jag vet att det finns en oro för att öppna väggar ska leda till klotter och nedskräpning, det är något vi absolut inte vill. Det vi gör nu för att undkomma det är att se till att det finns tillräckligt med kärl för att samla in färgburkar och liknande och att de töms tillräckligt ofta.

Invigning

På fredag den 27 oktober klockan 14.00 invigs Tensta graffitiväggar. På plats finns representanter från staden, Graffitifrämjandet och Studiefrämjandet. Samt konstnärerna Emmilou, Pyw Crew, Boys ink, Ailin Mi, Onsdag (yr), Kiss (cas) och Vatos (pubb).

Väggarna hittas vid Nydalsparken/Elinborgs bollplan. Lättaste sättet att ta sig dit är med tunnelbana till Tensta, och sedan gå genom Nydalsparken.