I en källare på Kristallvägen 33 i Solberga öppnar nu en 150 kvadratmeter stor kontorshubb. Kontoret riktar sig till hemmajobbare i närområdet som vill ha tillgång till ordentliga arbetsplatser i närheten av sina hem.

Grannskapskontoret är ett samarbete mellan bostadsbolaget Stockholmshem och Vakansa, en digital plattform där folk delar lokaler med varandra.

– När restriktionerna gjorde så att ingen ville dela lokaler längre fick vi tänka om lite. Pandemin gjorde att vi helt plötligt blev förpassade till våra bostadsområden. Därför såg vi ett behov av att ha ordentliga kontorslokaler där folk bor, säger Robin Rushdi Al-salehi, grundare av Vakansa.

Behov av kontor i närområdet

En ny rapport som fastighetsbolaget Atrium Ljungbergs gjort visar att behovet av ett kontor som ligger nära hemmet, men inte i hemmet, har växt fram under pandemin. Tidigare utgjorde kontor i form av hubbar, coworking-kontor med mera endast två procent av den kommersiella fastighetsmarknaden. Men år 2030 förväntas det öka till 30 procent enligt det internationella företaget JLL.

Kontoret i Solberga är redan invigt men öppnar ordentligt den 1 november. Och om kvällarna ska det vara tillgängligt för föreningar.

 

Kristalltorget har levt upp

Målet är inte bara att fylla det med kontorsarbetare, utan framförallt att visa hur sådana här lokaler som ofta står tomma i flera år kan komma till liv. Det finns alltid användningsområden för lokaler oavsett hur attraktiv eller oattraktiv en plats är. Bara man har lite vilja, säger Robin.

Han hoppas även att det ska skapa lite mer liv och rörelse i Solberga.

– Kristalltorget har kommit till liv rätt bra med restaurang och kafé. Det kallades ju det döda torget tidigare. Och den här kontorshusen är ännu en funktion som inte fanns i bostadsområdet tidigare men som nu finns.