Carolina Sinisalo vid minnesplatsen när trädet planterades. Foto: Stefan Källstigen

Nu invigs Robins minnesmonument

Den 1 juni invigs minnesmonumentet för kärlek i Akalla, som är till minne av Robin Sinisalo och alla andra unga som fallit offer för det dödliga våldet. – Det blir en fin ceremoni, vi hoppas att så många som möjligt kommer, säger Carolina Sinisalo.

  • Publicerad 13:07, 22 maj 2018

I oktober förra året planterades ett minnesträd – en rosenapel – intill torget vid Sibeliusgången i Akalla. Nästa fredag, den 1 juni, invigs minnesmonumentet ”Under samma tak” som ska resas intill trädet.

Det blir en stor skulptur som är skapad med hjälp av ungdomar med stöd av Stockholm konst. Både minnesträdet och skulpturen är en minnesplats mot våld och för kärlek.

Nästa fredag får man alltså se resultatet.

– Jag hoppas att trädet hinner börja blomma till på fredag, säger Carolina Sinisalo, som är mamma till Robin Sinisalo, som sköts ihjäl utanför familjens port den 19 januari 2016. Han blev bara 15 år.

En förkämpe mot våld

Carolina, som sedan Robins död har blivit ett ansikte utåt för alla mammor som förlorat sina barn i det dödliga våldet, kände att hon ville skapa ett monument mot våld i Akalla till minne av Robin.

I november 2016 lämnade hon tillsammans med en vän in ett medborgarförslag till stadsdelen där de bad om hjälpt med att skapa ett monument mot våld i Akalla.

Nämnden nappade på förslaget och beslutade att avsätta 200 000 kronor för projektet, men kunde inte godkänna att skapa en minnesplats för en enskild person.

– En kommun ska behandla alla invånare lika så därför är det en generell minnesplats mot våld och för kärlek, säger Annika Fritsby Granström, kommunikatör på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Officiell invigning

Invigningen börjar klockan 15 i Akalla vid parken på fredag den 1 juni. Organisationen #Fuckvåldet, som Carolina Sinisalo startat, är med och arrangerar tillsammans med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning och Stockholm konst. Alejandro, hennes son som också blev skjuten samma dag som Robin men överlevde, ska klippa bandet.

Stadsdelsnämndens ordförande Elvir Kazinic invigningstalar.

Hon vill att platsen ska bli en påminnelse om gemenskap och kärlek och att vi aldrig får glömma eller blunda för våldet.

– Platsen är till för alla som drabbats av våldet. De som gått bort, de som överlevt och alla anhöriga.

Hon tycker det känns bra att monumentet äntligen ska invigas, trots att det varit några turer fram och tillbaka innan det kom till.

– Det är mycket byråkrati och många har velat vara med och tycka till. Vi har inte fått igenom allt som vi ville, men jag tror att det blir bra nu, säger hon.