Mitt i röran, som är byggarbetsplats sista veckan innan invigning, står Ulla-Maija och Håkan Nilsson. I somras firade de 50 år som gifta – guldbröllop.

Den officiella invigningen får de inte vara med på, men Mitt i såg till att de får chansen att vara bland de första upp på bron för att fira sina år tillsammans med en egen, liten ceremoni.

– Det är spännande och roligt att vara här. Det är kul att vara på bron, jag tror våra barnbarn kommer tycka det är häftigt. Och vi är nästan först upp! säger Ulla-Maija, och berättar att de länge varit intresserade av Slussen.

– Vi brukar ta bussen ut till Ingarö, då brukar vi stanna och titta på bygget. Det är fascinerande.

Slippa hamna i Södertälje

Det som är mest slående med hela bygget är hur de får till trafiklösningarna, menar Håkan.

– Hela arrangemanget, att man river samtidigt som man bygger, så ska trafiken flöda på samtidigt. Det är imponerande, säger Håkan, och tillägger att han tror att nya Slussen innebär en förbättring.

– Körde man fel i gamla Slussen så hamnade man i Södertälje. Så det blir nog bättre.

Kärlek i ett halvt sekel

Håkan och Ulla-Maija träffades hösten 1967, då de båda jobbade på Ericsson i Älvsjö.

– Ulla-Maija sa 'om du inte älskar mig, så älskar jag dig så det räcker för oss båda', säger Håkan.

På midsommarafton, två och ett halvt år senare, gifte de sig i Valkeakoski i Finland. I juni i år firade de 50 år. Någon hemlighet till ett långt förhållande har de dock inte att dela med sig av.

– Folk säger att man ska komplettera varandra, men jag vet inte det, jag. Vi är ganska lika, säger Ulla-Maija och tillägger:

– Vi har de bästa åren kvar.

Svängrum

Med på guldbron är också Eva Rosman, pressansvarig för Projekt Slussen. Det är fortfarande en hel del detaljer som ska falla på plats innan bron öppnar, menar hon, men säger också att det ska bli jättekul med invigning.

– En enorm skillnad blir känslan av att platsen öppnas upp. Ytorna blir betydligt större, vilket kommer vara en enorm förbättring. Tidigare har det varit ganska trångt, men nu kommer till exempel cyklister få mer utrymme.

Sändning med guldkant

Coronapandemin har satt stopp för en större invigning på plats, istället är det en digital ceremoni som gäller.

Från en studio på bron kommer det från klockan 11.00 hållas en livesändning (se faktaruta). Vid klockan 12.00 är det sedan dags för kungen och kronprinsessan att officiellt inviga bron.

– De som kommer vara först att gå över är barn från olika idrottsföreningar. De går över som representanter för nästa generation, de som ska använda bron åren som kommer, säger Eva Rosman.

Guldbron öppnar sedan för allmänheten måndag klockan 05.00.