Firar guldbröllop. Den 19 juni 1970 gifte sig Håkan och Ulla-Maija Nilsson. "Sex år senare stal kungen vår bröllopsdag", säger Ulla-Maija. Foto: Pekka Pääkkö

Nu invigs omtalade Guldbron

Mitt på Guldbron står guldbröllopsparet Ulla-Maija och Håkan Nilsson. Invigningen är först på söndag 25 oktober, men de har fått möjligheten att fira sina år tillsammans här på bron – innan alla andra släpps fram.

  • Publicerad 05:19, 22 okt 2020

Mitt i röran, som är byggarbetsplats sista veckan innan invigning, står Ulla-Maija och Håkan Nilsson. I somras firade de 50 år som gifta – guldbröllop.

Den officiella invigningen får de inte vara med på, men Mitt i såg till att de får chansen att vara bland de första upp på bron för att fira sina år tillsammans med en egen, liten ceremoni.

– Det är spännande och roligt att vara här. Det är kul att vara på bron, jag tror våra barnbarn kommer tycka det är häftigt. Och vi är nästan först upp! säger Ulla-Maija, och berättar att de länge varit intresserade av Slussen.

– Vi brukar ta bussen ut till Ingarö, då brukar vi stanna och titta på bygget. Det är fascinerande.

Slippa hamna i Södertälje

Det som är mest slående med hela bygget är hur de får till trafiklösningarna, menar Håkan.

– Hela arrangemanget, att man river samtidigt som man bygger, så ska trafiken flöda på samtidigt. Det är imponerande, säger Håkan, och tillägger att han tror att nya Slussen innebär en förbättring.

– Körde man fel i gamla Slussen så hamnade man i Södertälje. Så det blir nog bättre.

Kärlek i ett halvt sekel

Håkan och Ulla-Maija träffades hösten 1967, då de båda jobbade på Ericsson i Älvsjö.

– Ulla-Maija sa 'om du inte älskar mig, så älskar jag dig så det räcker för oss båda', säger Håkan.

På midsommarafton, två och ett halvt år senare, gifte de sig i Valkeakoski i Finland. I juni i år firade de 50 år. Någon hemlighet till ett långt förhållande har de dock inte att dela med sig av.

– Folk säger att man ska komplettera varandra, men jag vet inte det, jag. Vi är ganska lika, säger Ulla-Maija och tillägger:

– Vi har de bästa åren kvar.

Hornsgatan skiljs från Guldbron med en serpentinfog, nere till höger i bild, som ska hindra trafikbuller från att nå Söder. Foto: Pekka Pääkkö

Nya vägar. Eva Rosman, pressansvarig för Projekt Slussen, förklarar hur cyklister ska ta sig över bron. De första dagarna efter invigningen ska trafikvakter ta över uppgiften. Foto: Pekka Pääkkö

Svängrum

Med på guldbron är också Eva Rosman, pressansvarig för Projekt Slussen. Det är fortfarande en hel del detaljer som ska falla på plats innan bron öppnar, menar hon, men säger också att det ska bli jättekul med invigning.

– En enorm skillnad blir känslan av att platsen öppnas upp. Ytorna blir betydligt större, vilket kommer vara en enorm förbättring. Tidigare har det varit ganska trångt, men nu kommer till exempel cyklister få mer utrymme.

Sändning med guldkant

Coronapandemin har satt stopp för en större invigning på plats, istället är det en digital ceremoni som gäller.

Från en studio på bron kommer det från klockan 11.00 hållas en livesändning (se faktaruta). Vid klockan 12.00 är det sedan dags för kungen och kronprinsessan att officiellt inviga bron.

– De som kommer vara först att gå över är barn från olika idrottsföreningar. De går över som representanter för nästa generation, de som ska använda bron åren som kommer, säger Eva Rosman.

Guldbron öppnar sedan för allmänheten måndag klockan 05.00.

Grattas. Mitt i:s reporter Victor Malmcrona intervjuar Håkan och Ulla-Maija Nilsson och passar på att överlämna en blombukett för deras 50 år som gifta. Foto: Pekka Pääkkö

Förändring för bussar

Linjer som får nya hållplatslägen: 2, 3, 53, 55, 57, 93, 96, 191–195 och 491–497.

Linje 76 försvinner från Söder och går endast mellan Ropsten och Karlaplan. De som tidigare åkt 76:an från Norra Hammarbyhamnen hänvisas istället till buss 66.

Linje 66 tar över 76:ans sträckning på Söder. Ändhållplatsen i Norra Hammarbyhamnen flyttas alltså från Tengdahlsgatan till Ljusterögatan.

Visa merVisa mindre

ÖVERSIKT. Så här ska trafiken ledas över Slussen efter att Guldbron öppnats. Foto: Stockholms stad

Guldbrons öppning

Program för invigning:

Kl 11.00
Moderator Titti Schultz intervjuar gäster i Slussens Brostudio.

Sabina Ddumba och Arméns musikkår framträder.

Kl 11.50
Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) hälsar välkommen till officiella invigningen.

Kl 12.00
Kungen och kronprinsessan inviger bron.

Sändningen hittar du här: guldfestslussen.se

Trafikförändringar:

Vad: Öppningen av den nya Slussbron.

När: 26 oktober klockan 05 på morgonen.

Innebär: Bilister, cyklister och gångtrafikanter får förbättrade väg- cykel- och gångbanor. Innerstadsbussarna kommer återigen att stanna vid Ryssgården.

Hur: All trafik via Slussen kommer nu att ledas över den nya bron samtidigt som den västra bron stängs och rivningen påbörjas. Bilar kommer att kunna köra till och från Södermalm via Skeppsbron.

Nytt för gående: Stockholmare som går till och från Stadsgårdsleden, Söder Mälarstrand och Gamla stan hänvisas till trappor och hissar vid den tillfälliga bussterminalen.

Nytt för cyklister: Cyklister till och från Stadsgårdsleden och Söder Mälarstrand in mot city kommer kunna ta sig till och från den nya bron via en ramp och vidare upp en på- och avfartsväg som är placerad mitt i bron, för att sedan kunna fortsätta mot Skeppsbron eller Munkbron.

Södermalmstorg: Vid Hilton hotell stängslas torget in och blir byggarbetsplats. En arkeologisk utgrävning kommer också att utföras.

När ska allt vara klart? Nya Slussen ska invigas 2025

Visa merVisa mindre

Ytbehandlad. Ulla-Maija Nilsson och Håkan Nilsson känner på Guldbrons skrovliga yta. När solen slår mot bron ska det göra så den glittrar i ljuset. Foto: Pekka Pääkkö