Modulhusen ligger i den södra delen av Slakthusområdet. Foto: Anna Z Ek

Nu invigs modulhusen i Slakthusområdet

Idag, tisdag, invigs modulhusen i Slakthusområdet. Inom den närmaste veckan kommer nyanlända familjer att börja flytta in i de 129 lägenheterna. Det här är det största modulhuskvarteret för nyanlända som har byggts i Stockholm.

  • Publicerad 14:27, 8 jan 2019

Nu är modulhusen i Slakthusområdet inflyttningsklara. Det handlar om tre hus med 129 lägenheter i det gamla spårområdet mellan Hallvägen och Trädskolevägen i Slakthusområdet. Det här är det största antalet lägenheter för nyanlända i modulhus som byggts på en plats i Stockholm.

Lägenheterna är om två, tre eller fyra rum och kök och det är familjer som kommer att flytta in i dem.

– De kommer att börja flytta in senare den här veckan eller i nästa. Sedan kommer det successivt att fyllas på under våren, säger Anna Mölgård, samordnare på stadsledningskontoret.

Delar av Slakthusområdet ska rivas och ett nytt område byggas, hur kommer det att bli för dem som ska bo där?

– Man har ju tagit med det i bedömningen när man har valt den här platsen. Modulhusen ligger i den södra delen av området, så de ska inte påverkas de närmaste åren. Det är ett tillfälligt bygglov om fem år som kan förlängas till max 15 år. Det beror på hur de andra planerna fortskrider, vi se hur snabbt området kommer att bebyggas.

Enskedebor har engagerat sig

Bostäderna är genomgångsbostäder som kan liknas vid att hyresgästerna hyr i andra hand. Tanken är att de ska hitta ett mer stabilt och varaktigt boende så snart som möjligt. De får bo i bostäderna i max fem år.

Idag, tisdag, invigs bostäderna av bland andra chefen för SHIS bostäder och Gustav Johansson (M), ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.

Representanter rån civilsamhället är också inbjudna. I höstas bildades gruppen Inkluderande Enskede som ska välkomna de nyanlända och arbeta för att integrera dem i närsamhället.

– De har inspirerats av Inkludering i Örby som arbetat med familjerna som har flyttat in i modulhusen i Örby, säger Anna Mölgård.