Modulhuset. Nästa vecka invigs de tillfälliga bostäderna som byggts intill Tantolunden under våren. Foto: Sophie Stigfur

Nu invigs modulbostäderna vid Tanto

Under våren har Södermalmsborna kunnat följa bygget av modulbostäderna som ska husera nyanlända vid Tanto. Nu är bygget klart – och redo för inflytt.

  • Publicerad 18:35, 13 jun 2018

Efter en segdragen process, bland annat på grund av överklagande grannar, kom bygget av modulbostäderna på parkeringen vid Tantolunden/Ringvägen till sist igång i början av året. Huset, som ska rymma ett 90-tal nyanlända, främst familjer, står nu färdigt och är därmed det första modulhuset i innerstan.

INSÄNDARE. Socialdemokraterna i Tanto-Zinken: "Välkomna hit alla nyanlända"

Bostäderna ska vara tillfälliga hem åt personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige. Onsdag 20 juni klockan 17.00 vankas invigning vid Ringvägen 100, med tal av bland andra Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, och Tamim Alameddine, ordförande för SHIS Bostäder.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men även om lägenheterna nu står klara, kommer det dock dröja något innan de nyanlända familjerna flyttar in.

– Det kommer att ske pö om pö, men tanken är att det ska vara fullbelagt till i början av juli. Vi tycker det känns jättekul, det är viktigt för Södermalm med en blandning, modulbostäder ska inte bara finnas i ytterstaden, säger Tamim Alameddine, SHIS Bostäder.

Nyanlända ska få jobb och bostad – på två år

På Vintertullen, ett genomgångsboende för nyanlända, har stadsdelen startat ett projekt för att förbättra integrationen – genom att fokusera på jobb, bostad och inkludering i samhället. Även de nyanlända som kommer till Tanto kommer att ingå i projektet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nyanlända i Stockholm

Stockholms stad har sedan året 2016 tagit emot och tillhandahållit tillfälliga bostäder åt 5 700 nyanlända stockholmare. Med nyanlända avses i detta sammanhang personer som sökt asyl och fått uppehållstillstånd i Sverige. Under 2018 kommer Migrationsverket att anvisa ytterligare 1 882 nyanlända till Stockholm.