Flanörvänligt. Promenadstråket till Farsta strand är utrustad med trädäck där det behövs. Foto: Stockholms stad

Nu invigs Fagersjös upprustade grönområden

Fem kilometer skogspromenad och ny parklek ska pigga upp Fagersjöborna i höst.

  • Publicerad 15:10, 24 sep 2020

I förra veckan öppnade två nya platser i Fagersjö för allmänheten.

Det är dels Magelungens strandpromenad, en fem kilometer lång väg med upphöjda trädäck och naturutsikt, som sträcker sig ända ner till Farsta strand. Och eftersom det är 2020 så är insektshotell och holkar, för både fåglar och fladdermöss, en självklart del av promenaden.

Det andra är parkleken Måsen, där utomhusgym och klätterställning kompletterar de mer lek-orienterade installationerna för att bli "en mötesplats för alla åldrar".

– Vi hade en ambitiös dialog där vi lyssnade på vad folk tyckte behövdes, säger Magdalena Möne, projektledare på Trafikkontoret.

Och önskemålet var att ha utrymme för både aktiviteter och lugna platser.

– Så vi placerade in en lekplats för de minsta, en klätterställning för de lite äldre barnen, utomhusgym och så en sittplats med schackbräde och plantering av perenner.

Förbättrad tillgänglighet

För att alla ska kunna komma dit har man också gjort vägen dit mer tillgänglig:

– Det är en svår plats eftersom den ligger nere mot vattnet. Så för att se till att alla kan ta sig dit lättare så gjorde vi, förutom fler trappor, en längre gångväg som har lite mindre lutning.

Strandpromenaden och Måsen ingår båda i stadens projekt "ett grönare Stockholm", som pågår mellan 2017 och 2022, med syfte att rusta upp stadens grönområden.

Fågelholk? Parkleken Måsen har fått en klätterställning för mellanstora barn, som ju brukar gilla att klättra. Foto: Stockholms stad