Tisdag. Säkerhetssalen på Kungsholmen är välbevakad under den första rättegångsdagen mot Akilov. Foto: Linda Gren

Nu inleds terrorrättegången – väntas pågå till maj

I morse inleddes rättegången mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Bevakningen är massiv, och kommer att så förbli under lång tid. Det här är den största rättegång som någonsin ägt rum i Stockholms tingsrätt, och den polisiära säkerheten är rigorös.

  • Publicerad 11:02, 13 feb 2018

Det är totalt 155 målsäganden och mängder av vittnen som ska höras när Rakhmat Akilov nu ställs inför rätta för dådet på Drottninggatan den 7 april 2017, då fem människor mördades efter att han kört i full fart på gågatan med en lastbil.

Man skissar på att rättegångens huvudförhandlingar kommer att pågå i tre månader, med sista dag i tingsrätten den 9 maj. Domen beräknas vara klar före midsommar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Idag tisdag den 13 februari ska åklagaren Hans Ihrman börja lägga fram sin sak och förklara varför han anser att Rakhmat Akilov bör dömas för terroristbrott. Sakframställan pågår veckan ut.

Nästa vecka, tisdagen den 20 februari, är det tänkt att den tilltalade ska förhöras för första gången. I tre dagar ska Akilov svara på frågor om motiv och eventuellt samröre med den islamistiska terrororganisationen IS.

Under mars och april ska sedan experter, vittnen och de 155 målsägande, alltså brottsoffren, höras. I maj håller åklagaren och försvarsadvokaten Johan Eriksson sina slutliga anföranden.

Förhandlingarna hålls i tingsrättens säkerhetssal; sal 1. Där ryms 90 åhörare, samtliga från media, som skiljs åt från rätten av pansarglas. I sal 2 kommer 60 åhörare att kunna följa skeendet via tv-skärmar.

Säkerheten vid tingsrätten är hård, med poliser på plats utanför och noggranna säkerhetskontroller av alla som ska in i byggnaden. Under rättegången har man även infört förbud för bilar att stanna på Bergsgatan, sträckan mellan Gambrinusgatan och Pilgatan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

April. En tyst minut hölls måndagen den 10 april 2017 för att hedra offren till terrorattacken på Drottninggatan fredagen den 7 april. Foto: Mikael Andersson