COVID-19. Coronasmittan på de kommunala äldreboendena i Väsby har minskat den senaste tiden. Nu förstärker kommunen med skyddsvisir för personal som har kontakt med friska brukare. Foto: Mostphotos

Nu införs visir för all vårdpersonal i Väsby

Nu ska alla som jobbar inom den kommunala äldreomsorgen i Väsby bära skyddsvisir. Detta för att minska smittspridningen av covid-19 bland boende och personal.

  • Publicerad 12:15, 14 maj 2020

Yvonne Boberg. Resultatenhetschef för den kommunala äldreomsorgen i Upplands Väsby. Foto: Privat

Två av Upplands Väsby kommuns fyra äldreboenden, med sammanlagt 181 platser, har drabbats av smitta och dödsfall sedan coronapandemin bröt ut.

Enligt Yvonne Boberg, resultatenhetschef för den kommunala äldreomsorgen, har man haft 35 fall av konstaterad smitta på kommunens äldreboenden. 18 personer har friskförklarats och 16 har avlidit. I dagsläget finns endast en person med bekräftad smitta, som är under tillfrisknande.

– Vi är på väg att friskförklara flera avdelningar. Vårt mål är att eliminera smittan där den fortfarande finns. Vi är på god väg att göra det och det känns jätteskönt, säger Yvonne Boberg.

Från och med den här veckan ska all personal som jobbar inom den kommunala äldreomsorgen ha skyddsvisir vid nära arbete med friska kunder.

Varför har ni väntat så länge med att all personal ska bära visir?

– Vi har haft skyddsutrustning hela tiden, både för misstänkt och bekräftat covid-19-smittade. Personalen har haft tillgång till visir, handskar och rockar. Det nya är att vi även börjar använda visir som extra skydd i kontakten med friska kunder, säger Yvonne Boberg.

Hon understryker att det varit brist på visir, vilket gjort att man fått begränsa dem till personal som jobbat med smittade och misstänkt smittade.

– Om vi haft visir hade vi självklart använt dem hela tiden, men i det läget var akutsjukvården prioriterad. Nu har vi glädjande nog en annan situation med en växande tillgång på skyddsutrustning.

Eget beslut

Kommunen har inte fått någon rekommendation från Folkhälsomyndigheten om att använda skyddsvisir i arbetet – det är ett eget beslut.

– Den här smittan är extremt tuff och vi har med tiden lärt oss vad som fungerar bäst i den arbetssituation vår personal befinner sig i, säger Yvonne Boberg.

Fyra kommunala äldreboenden

Upplands Väsby kommun driver genom Väsby Stöd och Omsorg fyra kommunala äldreboenden:

Brobacken

Hedvigsgården

Lavendelgården

Speldosan

Visa merVisa mindre