Nya riktlinjer. Nu inför Huddinge kommun vaccinkrav för nyanställd personal med vård- och omsorgsnära arbetsuppgifter. Foto: Mikael Andersson

Nu införs vaccinkrav för nyanställda inom omsorgen

Huddinge kommun inför vaccinkrav för nyanställda inom vård och omsorg med omsorgsnära uppgifter. Men samma krav ställs inte på de som redan är anställda.

  • Publicerad 14:23, 13 jan 2022

Efter fackliga förhandlingar fattades beslutet av vård– och omsorgsnämndens ordförande Karl Henriksson (KD) den 12 januari.

– Med anledning av covid-19-pandemin och den ökande smittspridningen vill vi göra vad vi kan för att skydda våra invånare från smittan. Vi har många verksamheter där personal arbetar i omvårdnadsnära situationer med riskgrupper där det inte är möjligt att hålla avstånd, säger Karl Henriksson.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Förvaltningen sonderade med de fackliga organisationerna för någon månad sedan. Vi vill göra det i god dialog med dem och ha en säkerhet i att vi gör lagliga åtgärder.

Berör inte befintlig personal

Kravet på uppvisande av vaccinationsbevis kommer från och med nu att ingå när nya tjänster utannonseras. De som redan har en tillsvidareanställning inom vård och omsorg berörs inte av detta krav.

En del kommuner har infört vaccinkrav för all personal som arbetar omsorgsnära. Varför gör inte Huddinge det?

– Det är en juridisk skillnad. Det är frivilligt att ta en anställning, men det blir en annan situation när man redan är anställd och ställs inför nya krav.

Socialförvaltningen ska nu säkerställa att särskild hänsyn tas om vaccinering inte är möjligt av exempelvis medicinska skäl.

Smitta på äldreboenden

Just nu är smittspridningen rekordhög, och efter att ha varit befriad från smitta under en period är nu smittan tillbaka inom äldreomsorgen.

– Vi har haft smitta både på äldreboenden och LSS-boenden under den senaste vågen. Det har inte varit några dödsfall, men ett par fall har krävt sjukhusvård. Vi har inte statistik för hemtjänsten på samma sätt, eftersom kommunen inte har sjukvårdsansvar.

Den höga smittspridningen leder också till en ansträngd personalsituation.

– Vid något äldreboende var 15 borta på grund av covid under helgerna. Vi har ett bemanningscenter som går in och jobbar. Vi har lyckats lösa det, men det har inte varit helt enkelt, säger Karl Henriksson.

Flera kommuner ställer vaccinkrav

Från och med nu kräver Huddinge kommun vaccinbevis från nyasntällda inom vård och omsorg som ska arbeta omsorgsnära.

Befintlig personal berörs inte av de här kraven.

En rad kommuner i Stockholms län har infört likannde krav, bland annat grannkommunen Botkyrka.

Haninge har infört vaccinkrav för all nyanställd personal, inte bara inom vård och omsorg. Kommunen har JO-anmälts på grund av det här beslutet.

Visa merVisa mindre