Nya regler. Från och med i år är det förbjudet att elda trädgårdsavfall i tätbebyggda områden på valborg. Förbjudet gäller ej grillning. Foto: Mostphotos

Nu införs förbud mot att elda i Vallentuna – året runt

Tidigare har det i Vallentuna varit tillåtet att elda trädgårdsavfall på tomten under valborgshelgen. Men nu är det slut med det. Kommunen inför åretrunt-förbud från och med i år.

  • Publicerad 13:47, 11 apr 2019

Den första mars beslutade Vallentunas politiker nya avfallsregler för kommunen. I dem står det att det numera är förbjudet att elda trädgårdsavfall, som grenar, kvistar och fjolårslöv, utomhus.

Detta gäller dock bara på områden där det finns en detaljplan, vilket i regel är mer tätbebyggda områden. Alltså inte om du bor långt ut på landet.

Här kan du se om din tomt finns inom detaljplanområde.

Undantag från förbudet kan också ges om man söker om dispens hos kommunen.

"Kan vara en olägenhet"

Tidigare har det varit tillåtet att elda avfall fem dagar på våren och fem dagar på hösten, vilket har gjort det möjligt att elda på sin egen tomt på valborg. Men från och med den 1 mars gäller eldningsförbud av trädgårdsavfall året om.

– Det är främst för att det kan vara en olägenhet, att man störs av röken när man bor tätt. Samt för att vi vill återvinna avfall. Det är bättre att vi tar hand om det och återvinner det istället för att folk eldar upp det, säger Persia Takhtaie, tillförordnad miljöchef på Vallentuna kommun.

Hon tillägger att det går att få gratis hämtning av trädgårdsavfall av kommunens entreprenör. (Läs mer i faktarutan nedan)

Linda Monell är miljöinspektör på Vallentuna kommun och förklarar anledningen ur miljösynpunkt.

– När man förbränner avfall i liten skala kommer man inte upp i tillräckligt höga temperaturer för att det ska bli en bra förbränning. Det bildas ohälsosamma ämnen som giftiga gaser och partiklar, säger Linda Monell.

Hur blir det med majbrasorna?

– De som ska ha majbrasa får ansöka om dispens från kommunen, säger hon.

Att elda i form av grillning är inte förbjudet.

Mer information om de nya reglerna hittar du här.

Fyra andra sätt att bli av med trädgårdsavfall

1. Beställ gratis hämtning. Om du bor i Vallentuna kommun så ingår gratis hämtning av trädgårdsavfall två gånger om året i abonnemangsavgiften för annan avfallshämtning. För att beställa det kontaktar du kommunens entreprenör Rangsells. 

2. Kompostera. Du kan kompostera löv, grenar, gräs och annat trädgårdsavfall direkt på marken eller i en behållare för nedbrytning.

3. Lämna på återvinning. Du kan också lämna trädgårsavfall på någon av återvinningscentralerna i Hagby eller Löt.

4. Ansök om dispans och elda. Du kan ansöka om dispens att få elda på detaljplanområde. Det gör du genom att ringa till kommunens kontaktcenter eller mejla så får du en blankett att fylla i.

Visa merVisa mindre