Förbud. Nya direktiven gäller från klockan 12 i dag, torsdag. Foto: Mostphotos

Nu införs eldningsförbud i hela Stockholm

Länsstyrelsen i Stockholm meddelade under måndagen att det redan från klockan 12 i dag, torsdag, råder eldningsförbud i hela länet.

  • Publicerad 10:00, 11 jun 2020

Det råder för närvarande stor risk för brand i skog och mark i hela Stockholm. Länsstyrelsen har därför beslutat, i samråd med länets räddningstjänster och utifrån SMHI:s prognoser, om ett eldningsförbud från i dag, den 11 juni, klockan 12.

Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter.

Grilla är okej

Det är dock tillåtet att grilla på sin egen tomt, förutsatt att anordningen är utformad och placerad så att det inte finns risk för brandspridning. Det är också tillåtet att grilla på fasta grillplatser på allmän plats. Fast grillplats innebär en eldplats som är avgränsad med obrännbart material så att eld inte kan sprida sig.

Däremot är det absolut inte okej att elda, grilla och bränna med fast bränsle (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) utanför sammanhållen bebyggelse.

Eldningsförbudet gäller tills vidare.

Det här gäller

Eldning, grillning och bränning med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etcetera) är förbjudet. Förbudet gäller i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse eller så nära skog och mark att eld lätt kan spridas vidare i terrängen.

Med sammanhållen bebyggelse menas tätbebyggt område, det vill säga tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller park.

Det är däremot tillåtet att grilla på egen tomt i grill eller annan anordning för matlagning. Anordningen ska vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel genom att stå på ett brandsäkert underlag.

Grillning är även tillåten vid fasta grillplatser på allmän plats, som är utformade så att risken för brandspridning är låg.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kvinna föll från balkong – polisen utreder mordförsök

Nyheter Omständigheterna är oklara En kvinna i Tureberg föll från en balkong på femte våningen på fredagseftermiddagen. Hon fördes med ambulans till sjukhus med allvarliga skador, och polisen har inlett en förundersökning om försök...lördag 12/6 12:46