2017 antog politikerna en ny parkeringspolicy i Enköping. Då beslutade man att utreda och ta fram ett system för parkeringarna i Enköping med kortast tillåten tid och högst avgift i de mest centrala delarna av staden, och ju längre från stadskärnan man parkerar, desto lägre blir avgifterna och ju längre tid får man parkera. 

– Det upplevdes att det var mycket biltrafik i centrum och att parkeringsreglerna var otydliga och svåra att förstå, säger Oscar Forss, enhetschef Trafikenheten på Enköpings kommun. 

Den 3 maj införs nya parkeringsregler i Enköping. 

De avgiftsfria parkeringarna i centrum tas bort och taxan höjs från 10 till 12 kronor i timmen på de mest centrala p-platserna (Zon A). Utanför centrum höjs taxan från 5 kronor till 6 kronor (Zon B). 

Ingen större prishöjning för den som sällan parkerar i centrum alltså. 

Men för Enköpingsbor bosatta i centrum och som inte har en egen boendeparkering innebär de nya reglerna en rejäl prishöjning. 

Tidigare har privatpersoner kunnat köpa en p-skiva med ett periodmärke. De tas nu bort och slutar helt att gälla den 28 augusti i år. Ett periodmärke för ett helår har kostat 990 kronor. Nu ersätts det med två andra tillstånd. 

Fel signaler

Däribland ett boendeparkeringstillstånd som innebär att boende i centrum kommer att kunna köpa en månadsbiljett för 350 kronor i månaden, alltså 4 200 kronor för ett helt år.

– Periodmärkena var en förskottsbetalning av parkering som i princip vem som helst kunde köpa. Enköping har en tydlig trafikstrategi som tydligt anger att fler ska gå, cykla och åka kollektivt. Då ger det lite fel signaler att ha ett väldigt ekonomiskt förmånligt system för bilparkering, säger Oscar Forss. 

Dessutom införs ett särskilt landsbygdstillstånd för Enköpingsbor med adress i Enköpings kommun men utanför Enköpings stad och Bredsand och som har längre än en kilometer från en busshållplats eller om hållplatsen trafikeras av en busslinje med färre än tio avgångar om dagen. Tillståndet kostar 350 kronor i månaden. 

Dyrast blir det för företag och myndigheter när de nya reglerna införs. Med förra årets taxa betalade företagare 1 500 kronor per år för ett fordon, därefter 1 200 kronor för två och fler fordon.

Den taxan ersätts nu av två nya tillstånd. Nyttoparkeringstillstånd A som kostar 500 kronor i månaden per fordon och gäller för företag och myndigheter med adress i centrum.

Samt ett nyttoparkeringstillstånd B för 700 kronor i månaden som alla företag och myndigheter kan ansöka om.

– Vi kommer att följa upp det nya systemet hur det fungerar och se om det är något vi behöver justera, säger Oscar Forss.