Nu införs de globala miljömålen i Agenda 2030 i Sollentuna

De globala målen i Agenda 2030 är de mest ambitiösa för hållbar utveckling som världens länder någonsin har antagit. Nu införs de i Sollentuna kommun. 
– Ett viktigt steg framåt i Sollentunas miljö- och klimatsatsning, säger Jonas Riedel (C), ordförande i klimatnämnden.

  • Publicerad 09:42, 10 sep 2020

Agenda 2030 är en gemensam global plan för en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling som beslutades av FN:s medlemsstater 2015.

Den omfattar 17 ambitiösa mål som bryts ner i sammanlagt 169 delmål varav minst 60 bedöms som realistiska för Sollentuna kommun att konkret kunna påverka.

”Skapar tydlighet”

Nu införs Agenda 2030 som ett ramverk för kommunens arbete för långsiktig hållbarhet. Centerpartiets kommunalråd Jonas Riedel är initiativtagare och har tillsammans med M, L och KD drivit arbetet i sin roll som ordförande i Sollentunas klimatnämnd.

– Att införa Agenda skapar tydlighet i kommunens hållbarhetsarbete. Genom konkreta mål vet vi vart vi ska och kan på ett tydligt sätt följa upp hur det går. Tanken är att Sollentuna ska bli ännu bättre på hållbarhet genom att underlätta och effektivisera arbetet i kommunen, säger han.

Tre områden i huvudfokus

I första hand är det tre områden som är i fokus – hållbara städer och samhällen, hållbar konsumtion och produktion, och att bekämpa klimatförändringar – men delmål för alla de 17 huvudmålen finns med i Sollentunas arbete.

Kommunens nämnder och bolag har ansvar för olika mål som har betydelse för den verksamhet man bedriver.

– Sollentuna tar därmed sitt ansvar för att Sverige uppfyller de globala målen. Det är viktigt att vi ligger i framkant när det gäller miljön och klimatet, men Agenda 2030 har även många viktiga hållbarhetsmål inom andra områden, säger Jonas Riedel.

”Vi kan få en bra styrning”

Innehållet i Agenda 2030 är inte helt nytt för Sollentuna, den stora nyheten är att knyta upp arbetet till ett ramverk för att göra det tydligare och mer konkret, förklarar Jonas Riedel.

– Att införa ett nytt ramverk kan givetvis först innebära lite extra arbete, men med tiden tror jag att det kommer att förenkla mycket genom att vi kan få en bra styrning av hållbarhetsarbetet. På så sätt kommer vi kunna göra ännu mer för att uppnå målen, och på ett enklare sätt följa upp vart vi faktiskt är på väg, säger han.

KF-beslut i nästa vecka

Kommunstyrelsen sa ja till att införa Agenda 2030 i måndags.

Det slutgiltiga beslutet tas av kommunfullmäktige på torsdag i nästa vecka, den 17 september.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Nyheter Kreativ informationskampanj gav pris från Hållbar biltvätt. Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020...tisdag 20/10 9:47

Nu är Röda Korsets nya second hand-butik invigd

Nyheter Mindre lokal ska ge större lönsamhet. En stund före klockan 11 i lördags började en liten nyfiken kö bildas utanför Röda Korsets nya second hand-butik på Hvidovrestråket i Tureberg. – Härmed förklarar jag vår nya butik invigd, sa Joakim...tisdag 20/10 5:15

Oförändrad skatt i Alliansens budget för 2021

Nyheter De ekonomiska prognoserna präglas av stor osäkerhet. Nu har den styrande Alliansen i Sollentuna presenterat sitt budgetförslag för de kommande åren.måndag 19/10 14:30