Halvstänger. Värmdö och Nacka gymnasium inför undervisning på distans, på deltid. Foto: Privat

Nu inför de undervisning på distans

Nacka och Värmdö gymnasium går över till distansundervisning den här veckan. Men inte på heltid, eleverna är bara hemma var tredje vecka.

  • Publicerad 15:04, 26 nov 2020

Nu väljer kommunernas två stora gymnasieskolor Nacka och Värmdö gymnasium att införa undervisning på distans för sina elever. Men det kommer inte att ske på heltid utan en årskurs i taget får jobba och vara med på lektionerna hemifrån under en vecka, därefter går de tillbaka till skolan.

Åk tre först ut

På Värmdö gymnasium, som har 1250 elever, är årskurs tre först ut. Nästa vecka är det årskurs två som stannar hemma och vecka 50 årskurs ett.

- Vi gör detta för att minska trängseln i våra lokaler. På det här viset får eleverna merparten av sin undervisning i skolan, samtidigt som vi minskar risken för smittspridning. Det blir mindre trångt i gemensamma lokaler. Med distans en vecka av tre blir det färre kontakter totalt, säger Christina Ahlgren, rektor på Värmdö gymnasium.

Beslutet är en följd av att regeringen nyligen sade ja till undervisning på distans för gymnasieskolor.

Nacka gymnasium, med sina drygt 2200 elever, har ett likadant upplägg.

Fram till sportlovet

På Värmdö gymnasium tänker man den här ordningen preliminärt fram till sportlovet. Eleverna på ES-musik är undantagna med hänvisning till musikundervisningen, de fortsätter med undervisning i skolan.

Nacka gymnasium återkommer med besked om vad som händer efter vecka 50. Elever på deras El- och Byggprogram, IM och gymnasiesärskolan omfattas inte av beslutet, utan fortsätter med undervisning i skolan.