Många kämpade för att behålla 233:an för två år sedan – nu kan den vara på väg bort igen. Foto: Chris Anderson

Nu hotas buss 233 igen

För två år sedan lyckades Lidingöbor och politiker rädda 233:an – men nu vill Keolis återigen dra in busslinjen. – Det fanns en förhoppning om att resandet skulle öka, men det har det inte gjort, säger Johan Nordfjäll på Keolis.

  • Publicerad 08:56, 16 mar 2017

Busslinje 233 mellan Larsberg och Rudboda hotas igen. Landstingets trafikförvaltning har tillsammans med SL och trafikutövarna tagit fram förslag för förändringar i kollektivtrafiken.

På Lidingö är det Keolis som kör busstrafiken. För två år sedan ville Keolis ta bort buss 233, men lät den vara kvar efter stora protester, både från privatpersoner och politiker på Lidingö.

För få reser med bussen

Keolis ville ta bort linjen på grund av att för få åker med bussen – och enligt Johan Nordfjäll har antalet resor inte ökat.

– Vi ser fortfarande ett lågt resandeunderlag, samtidigt som vi har högre belastning på andra linjer.

Enligt Johan Nordfjäll handlar det om drygt 200 resande per dag. Keolis vill att resurserna ska användas till andra busslinjer med högre belastning.

Lidingö stad får tycka till

Det blev mycket protester sist, vad gör ni om det blir lika mycket protester den här gången?

– Det var viktigt att lyssna på de synpunkter som kom in senast. Nu får vi vänta in den demokratiska processen. Vi får se vad som händer.

En av de som protesterade mot nedläggningen för två år sedan var Lennart Neovius, ordförande i Lidingö SK Volleyboll. Han tycker fortfarande att bussen ska vara kvar.

– Det är samma grundfråga. Om du ska åka mellan norra och södra delen av ön är det den bussen. Man vill ju att det ska finnas alternativ.

”Vi kommer att fajtas för 233:an”

Kommunstyrelsens ordförande, Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), säger att både hon och staden tycker att bussen måste vara kvar. Bussen passerar många skolor och bland annat simhallen och Lidingövallen på sin rutt.

– Det här handlar om att barn och unga ska kunna resa tryggt själva. Vi kommer att fajtas för 233:an.

Trafikförslaget ska behandlas på landstingets trafiknämnds möte på tisdag. Förvaltningen vill också ha synpunkter från kommunerna, de ska lämnas senast den 12 maj.