Anki Thonwall besöker Millesgården med kompisen Eva-Lena Jansson. Eva-Lena planerar att semestra hemma i sommar, gärna med museibesök. Foto: Pekka Pääkkö

Nu hoppas öns besöksnäring på ”hemesterfirarna”

Hotell och museer har stått på hold hela våren. Men inför semestern hoppas ändå besöksnäringen på Lidingö på turister – från Stockholm. – Det finns hyfsat goda chanser att fylla upp med lokala besökare eftersom man inte kan dra iväg till Italien eller Frankrike, säger Randy Jämtlid, Millesgården.

  • Publicerad 05:00, 25 maj 2020

I skulpturparken på Millesgården glänser de nyvaxade statyerna, planteringarna prunkar och fontänernas vatten kastar sig upp i glittrande kaskader.

Kanske ett bra ställe att fly från vardagen och få vara turist runt sin egen knut denna coronavår.

– Här är det gott om luft och ingen behöver trängas, säger Randy Jämtlid, marknads- och informationsansvarig på museet och konstnärshemmet Millesgården i Torsvik.

Öppet sedan 28 april

Ingen vet hur reserestriktionerna kommer att se ut i sommar. Men hittills kan besöksnäringen i Stockholm – och på Lidingö – inte förlita sig på strömmar av utländska turister. Så nu hoppas man på de närväga besökarna, ”hemesterfirarna”.

– Vi hoppas kunna fylla upp med lokala besökare. Det finns hyfsat  goda chanser till det eftersom man inte kan dra iväg till Italien eller Frankrike, säger Randy Jämtlid.

Men hon sticker inte under stol med att coronakrisen varit en ekonomisk käftsmäll för Millesgården.

– Det är ett olyckligt år för vår del, inget snack om den saken. Vi har hållit stängt i en och en halv månad. Som stiftelse är vi beroende av inträden från besökare, så det har påverkat jätte-  jättemycket. Vi har förlorat mellan fyra och fem miljoner.

Att stänga tillfälligt och korttidspermittera personalen var museets eget beslut. Men sedan 28 april är både konsthallen och skulpturgården öppna igen. Förstås med alla försiktighetsåtgärder, som plexiglas framför biljettkassan, handsprit och fysiskt avstånd mellan besökarna.

Utställning om Toulouse-Lautrec

Förutom att man satsat på parken är det premiär för en ny utställning, den här gången om målaren Henri de Toulouse-Lautrec och hans vänner i det sena 1800-talets nöjeskvarter i Montmartre, Paris.

–  Vi tror ändå att vi är unika och kan hämta igen lite under sommaren, säger Randy Jämtlid.

Längre norr ut på ön, på Elfviks gård märkte de redan i tidigare i vår att lokala besökare och stockholmare såg gården som ett bra och luftigt utflyktsmål i coronatider. Allt tyder på att den trenden fortsätter under försommaren med mixen av nyfödda lamm, höns som pickar på gårdsplanen och ett fik samt försäljning av getost och skinn.

Kan inte konkurrera med tomma hotell

På öns konferensgårdar finns inte samma tillförsikt inför semestern. Högberga gård har satsat extra på privatgäster; luncher, brunch och så vidare. Men trots många besökare kan det inte väga upp för det ekonomiska tappet som konferensavbokningarna har inneburit.

– Vi har det jättetufft och har tappat 85 procent i april, maj, juni. Hösten vet vi inget om än. Där kämpar vi för att få behålla våra bröllop, säger Tina Dernelid, vd.

Trots att helggäster och renoverande lidingöbor i behov av tillfälliga boenden så smått strömmar till kommer Högberga inte att tävla med hotellen inne i stan om semesterfirande stockholmare.

– Vi har valt att ha stängt i juli. Vi tror inte vi kan kriga med hotellen som står tomma, vi kan inte konkurrera med deras priser, säger Tina Dernelid.