Nu höjs priset på månadskort. Foto: Karl Martinsson Foto: Karl Martinsson

Nu höjer SL priserna

Med fyrtio kronor för ordinarie månadskort och med sextio kronor för pensionärer och ungdomar höjer nu SL sin taxa, och priset kommer att fortsätta öka under de kommande åren.

  • Publicerad 10:35, 29 dec 2016

Som vi tidigare berättat kommer det från den 9 januari 2017 bli dyrare att köpa månadskort och enkelbiljetter i SL-trafiken.

Den som tidigare köpt månadskort för vuxna för 790 kronor kommer under nästa år få pynta 830 kronor. En ökning med fem procent.

För unga och för pensionärer är höjningen mer kännbar, taxan höjs för dessa grupper med cirka tolv procent till 550 kronor från 490 kronor.

En enkelbiljett kommer i fortsättningen kosta 30 kronor för vuxna som använder reskassa och 20 kronor för unga och pensionärer.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) har tidigare förklarat höjningarna med att de ska ligga till grund för framtidssatsningar.

– Tre av dem är att sjösätta Citybanan, modernisera och upprusta Roslagsbanan och få igång bygget av tvärbanan till Kista, sade Kristoffer Tamsons till tidningen i somras.

I samband med prishöjningen inför SL enhetstaxa. På en enkelbiljett kommer du alltså kunna åka hur långt du vill, utan att behöva ta hänsyn till vilka zoner du passerar på vägen.

Höjningarna i lokaltrafiken kommer att fortsätta de kommande åren, med 3,3 procent under 2018 och 2019. Om tre år kostar alltså det ordinarie månadskortet 885 kronor.