Mikael Andersson, Nacka kommun, vid containern för metallskrot. Med den ökade bevakningen hoppas man minska stölderna av metall. Foto: Anders Gustafsson

Nu hårdbevakas ditt skrotavfall

Skadegörelse och stölder för tiotusentals kronor ska stoppas, med larmsensorer och kameror. Förra veckan återinvigdes Östervik återvinningscentral i Saltsjöbaden.

  • Publicerad 17:46, 31 maj 2015

Östervik, en av Nackas två återvinningscentraler, har efter knappt ett års upprustning utrustats med allehanda larm och lås för att stoppa inbrott och stölder.

Inte nog med det, kommunen har skickat in en ansökan till länsstyrelsen om att få kameraövervaka återvinningscentralen nattetid, med fyra övervakningskameror.

Innan ombyggnaden av återvinningscentralen startade inträffade minst ett inbrott i veckan. Inkräktare skannade då nattetid igenom hela återvinningscentralen och stal värdefulla metaller och bilbatterier för tusentals kronor per gång, berättar Mikael Andersson vid Nacka kommun.

Nu har nya byggnader rests och larm har installerats. Det senare är enligt Mikael Andersson främst för att förhindra att inkräktarna gör sig illa. De som tar sig in rör sig helt i mörker när de befinner sig i containrarna.

– Syftet är att hålla tjuvarna borta. En återvinningscentral är nästan den farligaste arbetsplatsen som finns med tanke på syror och tunga saker.

Ombyggnaden av Östervik återvinningscentral har kostat 40 miljoner kronor, varav säkerhetsinstallationerna gått på mellan 70 000 och 80 000 kronor.