Vaccineringen mot covid-19 pågår just nu på landets äldreboenden.

I Täby har man kommit en lång väg och snart har alla som bor på äldreboendena i kommunen erbjudits den första dosen vaccin.

– Vi började vaccinera förra veckan och om allt går enligt planen kommer alla på särskilt boende i kommunen fått den första dosen efter helgen. Många är väldigt tacksamma för att det kommer igång, säger Lilian Carleson, kommunens vaccinsamordnare.

Enligt henne har det varit ett stort administrativt arbete eftersom man innan man får vaccin mot covid-19 måste fylla i en hälsodeklaration.

– Det som är roligt är att det har varit ett stort intresse för att ta vaccinet, nästan alla har tackat ja. Några har inte kunnat ta det för att de varit sjuka och, eller haft förkylningssymtom.

Besöksförbudet är förlängt

Vaccinationen mot covid-19 genomförs i två omgångar. Tanken är att man ska ge den andra dosen om två veckor.

– De nya som flyttat in och de som var sjuka under första tillfället kommer ges möjlighet att få vaccin då med, säger Lilian Carleson.

På grund av att risken för smittspridning på äldreboenden fortsatt är hög har kommunen förlängt besöksförbudet till och med den 2 februari. Men enligt Lilian Carleson kan det bli förlängt igen.

– Det bästa vore om våra äldre får de två doserna som behövs innan vi öppnar, säger hon.

Personalen näst på tur

Nu har man även så smått börjat med att vaccinera personalen på äldreboenden och inom hemtjänsten. Regionen har slutit avtal med en privat aktör som ska vaccinera all personal.

– Täby kommun kommer ha två vaccinationsställen och personalen går själva in och bokar en tid.

I början av februari är tanken att personer som har hemtjänst med omsorgsinsatser ska få vaccinet.

Men det finns ett problem.

Uppgifterna om vilka personer som har hemtjänst sitter kommunerna på och de får inte lämna ut uppgifterna till vårdcentralerna utan samtycke.

– Vi har gått runt problemet genom att vi har skickat ett brev till alla med hemtjänst med omsorgsinsatser med information från husläkarmottagningarna. Där kan man ge en skriftlig tillåtelse till att information delas, säger hon.

Om man missar brevet, blir man då utan vaccin?

– Vi ska säkra upp svaren, säger Lilian Carleson.