Mötesplats. Christoffer Scherman har jobbat på gymmet i centrum i snart tre år. Själv köper han en proteinshake innan han börjar. "Det är jättebra att ett kafe öppnar, speciellt för de äldre och funktionshindrade som nu har lite fler ställen att kunna umgås", säger han. Foto: Claudio Britos

Nu har Vårberg C sitt eget kafé

Det smygöppnade i går, men i dag invigdes det officiellt – Vårbergs centrums nya kafé. Vi hälsade på familjen och vännerna som driver Café Gold och vill ge centrumet ett lyft.

  • Publicerad 13:42, 5 jun 2018

"Tvärtemot vad andra tänker väljer vi att se möjligheterna i Vårberg, trots utmaningarna som finns här. Vi driver redan en skönhetssalong bredvid och vill få hit fler kvinnor. Annars är det mest män som är här, men vi tror att ju mer mixat det är desto lugnare blir det i centrum.

Det behövdes en gemytlig atmosfär här och den skapas oftast genom ett trevligt fik. Vi hittade den här ytan, som i stort sett varit död och tom. Då blir folk rädda, när en plats är sliten känns det som att något är fel.

Sen tog det 1,5 år innan vi äntligen kunde öppna. Det var mycket byråkrati med alla tillstånd, sen kom nästa sak – att taket skulle renoveras. Sen var det elen... Men till slut så är vi här!

Vi smygöppnade i går och öppnade offentligt i dag. Och redan i går kändes det som att hela centrumet hade förändrats – och jag tror inte att det bara är vi som tycker det. Folk kommer hit och pratar och jätteglada över att vi öppnat.

Ett fik blir ju lite som en mötesplats med långsammare takt där man kan stressa ner. På restauranger stressar man i sig maten, man har inte tid att prata med varandra. När man fikar är det mötet som är det viktiga.

Vi kommer ha öppet mellan klockan sju på morgonen och tio på kvällen varje dag, samma öppentider som centrum. Och så småningom vill vi bygga en lucka, så att vi även kan sälja kaffe tidigt på morgonen, när tunnelbanan börjar gå. Vi serverar bakelser, smörgåsar, varma och kalla drycker, mjukglass och lättare maträtter – snart ska vi också ha speciella irakiska och orientaliska maträtter och soppor också, lite starkare. Sånt som man inte kan hitta på andra ställen.

Vi hoppas att det här ska skapa en känsla av trivsel, att folk tycker att det är fint och bra. Och att det ger en positiv effekt på hela centrumet."

Ändring. Raaid Nazar och sonen Hussein driver nya Café Gold i Vårberg Centrum. "Det kommer bli ändring här, innan har den här platsen varit så tråkig. Jag kan rekommendera vår espresso och våra kakor och bakelser", säger Hussein. Foto: Claudio Britos