Foto: Sara Ringström

Nu har ungdomar i Sätra sitt egna häng

För första gången på över ett decennium har Sätra fått en mötesplats för personer över 15 år. Invigningen i onsdags blev en välbesökt fest. – Gemenskapen i området kommer bli bättre nu, säger Sätrabon Bejna Sarikaya.

  • Publicerad 09:55, 3 nov 2017

Mitt i skaran som såg det röda bandet klippas stod en piketbuss. Men inte för att det gick för vilt till. Tvärtom.

– Vi är här för att visa vår support, säger kommunpolis Mikael Sundberg.

Även fältassistenter och en representant från Skärholmens jobbtorg hängde med på det uppsluppna minglet.

Tanken är att ungdomskonsulenterna på Jobbtorget i Skärholmen ska hänga här med jämna mellanrum, nu när Sätra för första gången på över ett decennium har en mötesplats för personer över 15 år.

– Det här kan bli en möjlighet att ge unga vuxna vägledning in på rätt stig i livet. Jag hoppas verkligen att kommunen ställer upp när de vill ordna olika temakvällar här, säger kommunpolisen Mikael Sundberg.

– Vi kommer förmodligen att styra upp något. Vi vill komma hit och prata om möjligheter till jobb och studier och visa upp goda förebilder för ungdomarna här, säger Samiel Mengstab, ungdomskonsulent på Jobbtorget.

"Äntligen!" – nu får Sätras unga någonstans att vara

Mötesplatsen är ett initiativ och drivs av föreningen ”Trygga Sätra”, beståendes av människor som är både uppvuxna och bor i Sätra.

– Det är människor som ungdomar här kan relatera till, och det är en metod jag tror på, säger Samiel Mengstab.

Läxhjälp

Inom kort kommer ”Trygga Sätra” även att ordna läxhjälp i lokalen, förklarar Bejna Sarikaya. Hon är uppvuxen i Sätra och har varit med i föreningen sedan starten i somras.

– Det ska bli en hel del andra aktiviteter också. Det kan vara att se till att personer som aldrig har varit på ”Grönan” eller på Bajenmatch får uppleva det, säger hon och fortsätter:

– Som du ser här i dag finns det en speciell gemenskap i Sätra. Nu kommer den att bli ännu bättre, fortsätter hon.

Kommunpolis Mikael Sundberg känner också framtidstro. Han menar att mötesplatsen är ett bra exempel på sådant som skapar trygghet i en ort.

– Trygghet kommer aldrig levererat som ett paket från vare sig kommun eller polis. Tryggheten måste delvis komma inifrån. Därför är det jättepositivt att det här drivs av människor från Sätra.

Foto: Sara Ringström

Tryggare Sätra

Var: Mötesplats i Sätra Centrum med ingång bakom Pizzeria Korall.
När: Öppet måndag-torsdag 18-23, fredag-söndag 18-00.
Aktiviteter första veckan: Inleder med pingisturnering på torsdagkvällen, spelar kortspelet ”Maffia" på fredag, frivillig aktivitet på lördag och filmkväll på söndag.