De som ska börja förskoleklass till hösten får besked i dag. Foto: Mostphotos

Nu har Stockholms f-klassare fått antagningsbesked

I dag fredag kommer antagningsbeskedet för barnen som ska börja i förskoleklass till hösten. Mitt i reder ut frågetecknen om närhetsprincipen, syskonförturen och listar alla viktiga datum du behöver komma ihåg.

  • Publicerad 15:01, 15 mar 2019

Föräldrar till barnen som fyller sex år under 2019 hade till den 15 februari på sig att skicka in ansökan om skolval. Nu har det gått en månad sedan dess och innan helgen kommer Stockholms stad med antagningsbeskedet till höstens förskoleklasser.

Om det är fler elever som sökt än antalet platser som finns på skolan avgörs antagningarna med hjälp av ett antal urvalsgrunder: behov av särskilt stöd, närhetsprincipen, syskonförtur och rätt till förskoleplats (till exempel någon som inte sökt men enligt lagen ska börja). Även barn som är fem år kan få börja i förskoleklass om det finns platser lediga, och det gäller även barn som bor i en annan kommun.

Närhetsprincipen

Om fler söker till en skola än antalet platser som finns avgörs turordningen av den så kallade relativa närhetsprincipen.

Tanken är att det ska gynna den som skulle förlora mest på att inte få platsen.

Det innebär att den elev som skulle få längst gångväg till den andra skolan i närheten får förtur framför den elev som inte skulle få lika långt till skola nummer två.

Så funkar närhetsprincipen

Syskonförtur

Syskonförturen innebär att man kan få förtur om man har ett syskon som går i förskoleklass eller klass 1-3 på samma skola. Syskonförturen går dock aldrig före närhetsprincipen.


Viktiga datum

  • 15 mars: Antagningsbesked
  • 1 april: Sista dagen att tacka ja till platsen
  • April-augusti: Eventuella reservplatser kan sökas