Tricksare. Iliaz Löf Solanders sparkcyklande kan ofta ses i skateparken. Och alltid höras i telefonen tack vare kommunens nya satsning Ljuddanspromenaden. Foto: Pekka Pääkkö

Nu har stadsparken fått eget ljud och koreografi

Nu finns en så kallad ljuddanspromenad i stadsparken i Tyresö. Tre platser i parken har fått egna både ljud och danser, som man tar del av genom sin telefon. Tanken är att ge besökare en berättelse om parkens nutid och historia på ett nytt sätt.

  • Publicerad 14:39, 31 maj 2022

I skateparken i Tyresö centrum slipas det på nya tricks. Både skateboard- och sparkcykelåkare tar sats upp för ramperna och viner genom luften.

Två av dem är Alvin Nieciecki och Iliaz Löf Solander, båda 12 år. Deras skejtande har blivit en del av ljudkulissen i stadsparken, och inte bara när de är på plats. Både deras sparkcykelåkande och deras tankar om parken finns numera tillgängliga att lyssna på digitalt.

– Robin kom och spelade in en massa ljud när vi åkte runt i parken och intervjuade oss, säger Iliaz.

Promenad med digital dimension

Den Robin han nämner är Robin Jonsson som är anställd som Tyresös kommunkoreograf. Han har tillsammans med elever i Tyresö tagit fram en så kallad ljuddanspromenad. Den består av tre "stationer" i stadsparken där besökare kan scanna en QR-kod med sin telefon och då ta del av dels en ljudillustration av platsen och dels en enkel danskoreografi.

Promenadens första stopp är en parkbänk där tre äldre kvinnor sitter i skuggan och småpratar. De har ingen aning om promenadens existens, trots att de sitter alldeles intill skylten med QR-koden. När de får höra om projektet blir de genast nyfikna.

– Det är inget fel med det där, inte alls dumt, säger Christina Fränzel.

Ulla Munkhammar fyller i:

– Aha, man behöver inte ens ha en app? Gud vad bra. Vad de hittar på, var får de allt ifrån?

"Kul att höra sig själv"

Christina får igång ljudspåret på sin högtalartelefon. Det handlar om fågellivet i parken och om bilister som medvetet kör ihjäl småfåglar. "Det är inte okej", säger en röst från telefonen. Christina håller med.

Ulla har bara en invändning, men den rör inte själva ljuddanspromenaden.

– De här bänkarna borde de göra nånting åt. De är så kantiga att de knappt går att sitta på, man får ont i ryggen, säger hon.

Nästa stopp är i skateparken. Iliaz scannar QR-koden och får igång sin egen röst i hörlurarna. Han hör sig själv beskriva skateparkens betydelse. Det är där han hänger med sina kompisar och nöter nya tricks, säger han i intervjun.

– Det känns kul att höra sig själv, säger han.

– Min lillbrorsa var i tidningen förra sommaren när de hade varit i Albysjön och plockat skräp. Då blev jag lite avundsjuk så det är lite kul att få vara med i det här nu, säger Alvin.

Vad tycker ni om ljuddanspromenaden då?

– Den är kul! Vi har lyssnat, den är ganska bra, säger Iliaz.

Har ni lyssnat på hela?

– Bara den här som vi är med i. Vi orkade inte köra hela promenaden.