Bakgrunden till processen har varit att villan har ansetts ha historiskt värde för området. I veckan har huset rivits. Foto: Läsarbild Mostphotos/Privat

Nu har Spotify-vd:n rivit 65-miljonersvillan i Djursholm

Spotifys vd Daniel Ek har kämpat för att få tillstånd att riva 65-miljonersvillan i Djursholm. Efter att ha fått grönt ljus har huset från 1893 nu jämnats med marken.

  • Publicerad 10:39, 29 maj 2020

Sommaren 2018 köpte Spotifys vd, Daniel Ek, en villa i Djursholm för 65 miljoner kronor. Mindre än ett år senare ansökte han om att få riva hela huset som uppfördes år 1893, vilket Mitt i tidigare rapporterat om.

Anledningen var att det upptäckts bland annat vattenskador under renovering av huset. Daniel Ek fick nej på sin ansökan och en tillståndsprocess följde.

Daniel Ek köpte villan i en uppmärksammad affär 2018. Foto: Mostphotos

Svagt intresse för att bevara

Länsstyrelsens handläggare kom fram till att det allmännas intresse för att bevara huset var svagt och att den sökandes intresse av att riva huset vägde tyngre. Därför gav myndigheten klartecken för rivningen i höstas. Nu är huset jämnat med marken – i veckan har förbipasserande kunnat följa rivningsarbetet inne på tomten.

”Känner en stor sorg”

Politikerna i byggnadsnämnden i Danderyd hade möjlighet att överklaga länsstyrelsens ja, men en oenig nämnd beslutade i höstas att ge klartecken för rivningen. Sju ledamöter röstade för att godkänna rivningen och fyra för att överklaga länsstyrelsens beslut.

Centerpartiet och Miljöpartiet reserverade sig eftersom de anser att rivningen påtagligt skadar kulturmiljön i området. C menar att länsstyrelsens hanterat ärendet slarvigt och okunnigt och tror att fler hus kan med hänvisning till detta ärende kan komma att behöva ges rivningslov i framtiden – även om de har kulturvärden och ingår i ett riksintresseområde.

Över sju månader har gått sedan nämndens beslut. I dag berättar Kristin Eriksson (C), andre vice ordförande i byggnadsnämnden, att hon inte har velat veckans rivning med egna ögon.

– Det här är extremt upprörande, frågan har hanterats helt fel. Jag är förbannad och känner en stor sorg över att sådant här får genomföras. Jag befarar att det kan bli en hänvisning till det här beslutet från fastighetsägare som vill riva sekelskifteshus. Det här var ett vackert hus och jag tyckte att vi i nämnden borde ha gjort mer för att huset skulle få stå kvar, säger hon.

Hänvisar till praxis

Anledningen till att majoriteten inte ville överklaga länsstyrelsens beslut är en praxis som kommunen sedan länge har haft att om man förlorar inte överklaga beslut i högre insats, utöver i alldeles särskilda fall.

– Det handlar ju i det här fallet även om att Daniel Eks rättigheter måste respekteras, säger byggnadsnämndens ordförande Claës Breitholtz (M).

Han delar inte uppfattningen att länsstyrelsen hanterat ärendet slarvigt.

– Vi i majoriteten respekterar länsstyrelsens bedömning, säger han.

Spotifys presstjänst meddelar att Daniel Ek inte har någon kommentar.